Без "домашки" та оцінок: які зміни чекають на львівських першокласників цього року

Новина - Події - Без "домашки" та оцінок: які зміни чекають на львівських першокласників цього року

Новина - Події - Без "домашки" та оцінок: які зміни чекають на львівських першокласників цього року

Події
30 серпня 2016 17:05

Цього року львівські школярі почнуть вчитися за оновленою програмою. Більш за все нововведення торкнуться програми навчання для молодших класів. У міносвіти стверджують, що всі зміни обгрунтовані і були запропоновані й схвалені експертами в справі виховання і навчання - вчителями, психологами, тощо. Мета цих змін викликати у дітей інтерес до навчання і знизити навантаження, адже зараз школярі втрачають інтерес до занять вже в третьому класі. VG Львів розбирався що конкретно зміниться


Зникнуть оцінки 

З оновлених програм зникнуть жорсткі тимчасові рамки на вивчення тієї чи іншої теми - тепер викладач сам буде вирішувати, скільки годин присвятити вивченню, наприклад, додавання і віднімання, а скільки - на вивчення геометричних фігур. Головна мета цієї зміни - врахування індивідуальних особливостей дітей в класі.

Оцінки учнів стануть конфіденційною інформацією, доступ до якої є тільки у батьків і дітей, їх буде заборонено оприлюднювати на батьківських зборах або дошках "пошани" чи "ганьби". Успішність школярів має перестати бути приводом для шантажу чи тиску, кажуть у міносвіти. 

Зміниться й наповнення шкільної програми. Так, з посібників з української мови прибрали зайву теорію - наприклад, діти не будуть вивчати і малювати в зошитах складні графічні схеми побудови речень. Замість цього ухил буде робитися в бік розвитку усного мовлення. 

Також скасували читання на швидкість: відтепер ключове значення має правильна вимова та аналіз прочитаного.

Провідне нововведення в програмі з математики - це скасування вимоги зазубрювати таблицю множення. Всі математичні завдання дитина повинна буде вирішувати і використовувати на практиці.

На уроках англійської мови буде більше мовлення. Якщо раніше першокласники повинні були зі старту не тільки промовляти іноземні слова і речення, та ще й їх записувати, то зараз на перше півріччя іноземної мови закладено тільки усний курс.

Практика "військового" шикування і обов'язкова перекличка на фізкультурі теж відійде в минуле. Не буде нормативів, а замість естафет програму доповнять імпровізаційними іграми, степ-аеробікою та дихальною гімнастикою. На уроках музики діти менше писатимуть та більше співатимуть, гратимуть. Учитель буде радитися з класом і батьками, чим займатися і що робити на уроках праці.

У програму введуть і абсолютно нові практики - наприклад, написання смс і електронних листів англійською мовою. Також дітворі розкажуть про те, що таке благодійні акції та волонтерство.

В цьому році першачків зовсім звільнять від домашніх завдань. У другому класі "домашка" буде суто символічною, викладачі запевняють, що дитина зможе самостійно зробити її за 45 хвилин, в третьому - за 1 годину 10 хвилин, в четвертому - за півтори години. На канікули діти підуть взагалі без завдань.

Поряд з усім вищезазначеним, вчителям рекомендують відмовитися від червоних ручок, дозволити першокласникам писати олівцем і скасувати практику вирішення завдань на дошці перед усім класом. Так у дітей буде формуватися позитивне ставлення до навчання і не буде гіпертрофованого страху перед помилками.

В міносвіти усвідомлюють, що реформі потрібен час: не всі вчителі відразу змінять стиль свого викладання, адже підручники залишилися старими. Втім, по школах вже розіслали методичні листи з описом всіх нововведень. Чиновники сподіваються, що більша частина педагогів буде викладати за новими правилами і навчання стане легшим й ефективнішим.


Думки батьків


Альбіна Франчук, мама першокласника:

- Ну нарешті ми дочекалися просвітління в головах чиновників, що сидять в Міносвіти. Мені дуже імпонує скасування червоної ручки і виконання вправ біля дошки. Згадую свої шкільні роки - це був справжній жах. Не розумію, до чого ця вся муштра. По-моєму вона тільки псує дітям нерви і виховує невпевненість в собі.

Андрій Дідик, тато третьокласника:

- Нововведення цілком розумні, але я б дивився на них зі скепсисом. Уявіть собі середньостатистичного викладача, зі стажем, скажімо, 5 років. Вважаєте, він відразу зможе перебороти свої звички і звичні шаблони викладання - те, чого його вчили роками. І чи захоче? А якщо це педагог поважного віку, як зараз кажуть, радянської школи? Тоді й говорити нема про що. Думаю, всьому потрібен час. Питання в тому - скільки.

Вікторія Шуц, мама першокласниці:

Я не поділяю загальної ейфорії з приводу зниження рівня навантаження і дисципліни в початковій школі. Чому чиновники впевнені, що ослаблені вимоги виховають в наших дітях вільну творчу особистість, а не зроблять з них розслаблених та розпещених ледарів? Зараз немає сенсу міркувати про переваги чи недоліки нової програми. Ми можемо тільки припускати. Успіх або провал нової системи покаже час, поведінка і успіхи наших дітей.

Аліса Селезньова, мама третьокласника:

Половина з цього вже і так на практиці є, це не нововведення... Оцінки по фізрі, музиці і т.д. і так не ставилися всю початкову школу, перший клас і перший семестр другого класу також не ставили оцінок в журнал і табель, але в щоденники вчитель все ж ставив, та не нижче 7, щоб не травмувати слабких дітей. Домашку в першому класі нам теж не повинні були задавати, але на перших зборах вчитель наполіг на домашці, мотивуючи тим, що діти, не повторюючи вдома, довго будуть товкти воду в ступі... так що все буде залежати від вчителя.

Читайте також: 

Скільки коштує зібрати дитину до школи у Львові 

Які школи у Львові набрали максимальних балів на тестуванні ЗНО

У школах Львова з'являться англомовні табори

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах