Львів бере позику на Е-квиток: на що підуть гроші

фото з сайту lvivexpres.com

фото з сайту lvivexpres.com

Події
13 вересня 2016 10:42

Невдовзі Львів отримає кредит від Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) на запровадження у місті електронного квитка. Про умови цієї позики та на що конкретно підуть гроші говорили під час дискусії "Громадський транспорт у Львові: швидкі та довгі рішення".


Чому Львів позичає саме в ЄБРР


Як розповів Сергій Журбенко, менеджер проекту автоматизованої системи оплати проїзду ЛКП "Львівавтодор", ЄБРР надасть Львову не лише фінанси, а й консультаційну та методичну допомогу. Місто отримає безкоштовних консультантів від банку, які допомагатимуть створювати технічні завдання і фінансові розрахунки.

"До того ж, тендер на вибір компанії (яка запроваджуватиме е-квиток у Львові, – ред.) відбуватиметься за європейськими правилами, – зазначив Сергій Журбенко. – Ми не хочемо обирати найдешевший проект, щоб потім обладнання не прослужило і трьох років. Співпраця з ЄБРР допоможе обрати стабільне підприємство, яке має досвід реалізації подібних проектів. Ми хочемо отримати правильне технічне рішення, яке буде оптимальне і за ціною, і за якістю".


Які умови кредиту


ЄБРР надасть Львову позику (не більше 10 мільйонів євро) на 13 років із трирічним пільговим періодом. "Тобто упродовж трьох років ми сплачуватимемо лише відсотки (7%), а потім – саме тіло кредиту", – розповів Сергій Журбенко. Він додав, що найоптимальніший термін запровадження е-квитка у місті – це початок 2018 року, "найбільш песимістичний" – серпень-вересень 2018 року.

Львів бере позику на Е-квиток: на що підуть гроші фото


На що витрачатимуть гроші


Щонайперше, кредитні кошти підуть на обладнання, яке встановлять у кожному транспортному засобі: бортові комп’ютери, валідатори, модулі для передачі інформації тощо. Також облаштують необхіні пристрої на зупинках, щоб пасажири могли купувати чи поповнювати транспортні картки. Ще один етап – створення Центрів обслуговування пасажирів для комунікації та реагування. Окрім того, на базі кожного ЦНАПу планують запровадити колл-центри й ремонтні підрозділи, які обслуговуватимуть систему е-квитка.

Як пояснив Сергій Журбенко, всі нововведення запроваджуватимуться за гроші ЄБРР та ресурси міського бюджету. Перевізники не купуватимуть обладнання за свої кошти, а лише матимуть підготувати транспортні засоби для його встановлення.

"Десять мільйонів євро – це ніби й багато. Однак приклади інших міст свідчать, що такою і є вартість, – зазначив Сергій Журбенко. – Наприклад, у Будапешті такий проект обійшовся у 94 мільйони євро, в Астані – у 11 мільйонів. Вінниця, яка дещо випереджає Львів по запуску е-квитка, за попередніми оцінками, заплатить за це 8 мільйонів євро".

Нагадаємо, ідею запровадження електронного квитка у Львові обговорюють ще з 2011 року, відколи місто вирішило реформувати систему громадського транспорту. Проте, упродовж тривалого часу конкретних зрушень практично не було. Цьогоріч місто знову повернулося до цієї теми, визначивши ЛКП "Львівавтодор" підприємством, яке займатиметься втіленням е-квитка.Невдовзі Львів отримає кредитні кошти від ЄБРР, після чого має стартувати повномасштабний процес реалізації проекту.

Джерело: tvoemisto.tv

Читайте ще новини Львова:

Е-квиток у Львові: коли чекати та якою буде система

Як е-квиток здешевить проїзд у Львові: порівнюємо з Європою 

Lviv City Dialog: з'явився новий міський мобільний додаток 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах