Будь в курсі: який грип цього року атакуватиме львів'ян

фото з сайту ntn.ua

фото з сайту ntn.ua

Події
15 вересня 2016 10:12

Епідеміолог розповіла про штами вірусу грипу, які циркулюватимуть в Україні цього року, та закликала робити щеплення, повідомляє lvivpost.net.

Спеціалісти Державної установи “Львівський обласний лабораторний центр”  МОЗ України здійснюють щотижневий моніторинг захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) на всій території області, йдеться на сайті установи. 

Оксана Пушкарьова, завідувач відділу епідеміологічного нагляду ДУ “Львівський обласний лабораторний центр”, повідомила “Пошту”, що, за  прогнозами ВООЗ, цього року в Україні циркулюватимуть три штами  вірусу грипу  – “Каліфорнія”, “Гонконг” та “Брісбен”. Перший штам вірусу на території нашої держави уже циркулював у минулі роки, а два останні для нас нові! 

“Орієнтовно підвищення рівня захворюваності на ГРВІ очікуємо в жовтні – листопаді, – каже вона, – а пік її припаде приблизно на січень. Штам вірусу  “Каліфорнія” нам знайомий, а ось два інші – ні. Тож як вони поведуться і як ми на них відреагуємо, сказати важко…”   

Минулий епідеміологічний сезон 2015 – 2016 років був дуже складний: перехворіло майже 400 тисяч жителів Львівщини, понад 50% з них були діти до 17 років. Тоді ж було зареєстровано 27 летальних випадків!   

Щоби уникнути важкого перебігу грипу та можливих ускладнень після нього, медики закликають робити щеплення. Найкращий ефект буде тоді, якщо вакцинуватися у вересні – жовтні!

“Необхідно протягом вересня – листопада максимально, на рівні 75 відсотків, забезпечити проведення щеплень, – пояснює співрозмовниця “Пошти”. – Вакцинуватися рекомендують насамперед особам, що входять групи ризику: персонал медичних та дитячих дошкільних закладів, навчальних закладів, інтернатів, будинків дитини; працівники державної сфери послуг і транспорту; школярі, студенти, вихованці будинків дитини, шкіл-інтернатів, сиротинців. Також до групи ризику належать люди з хронічними недугами – саме у них  перебіг захворювання найважчий”.

Але, як наголошує Оксана Пушкарьова, щеплення ще не гарантує, що ви не захворієте на грип, однак перебіг його буде значно легший і меншою стане ймовірність виникнення ускладнень.

На жаль, у нас немає державної програми вакцинації проти грипу, тож охочі щепитися повинні самостійно купити вакцину (торік її вартість становила 120 – 150 гривень). 

У  ДУ “Львівський обласний державний центр” повідомили, що на підставі загальних результатів вивчення циркулюючих штамів вірусу грипу ВООЗ визначила, що в епідсезоні 2016 – 2017 років актуальними будуть вакцини, до складу яких входять такі штами вірусів: 

– А/Каліфорнія/7/2009 (H1N1)pdm09-подібний вірус;

– A/Hong Kong/4801/ 2014(H3N2) подібний вірус;

– вірус B/Brisbane/ 60/2008.

Читайте ще новини Львова:

Львів'янину на замітку: як вберегтися від "кишкового грипу"

Цинк, пробіотики та часник: лікар розповів, як вберегтися від "простуди" та грипу

Симптоми, ризики, поради лікарів: корисна інфографіка про грип у Львові

 

 

 

 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах