Стало відомо, які віруси вкладають львів'ян у ліжко восени

фото з сайту pogliad.ua

фото з сайту pogliad.ua

Події
23 вересня 2016 11:49

"Холоди ще тільки починаються, на дворі плюсова температура, а чимало людей уже злягло з різними вірусними захворюваннями. В одних підвищилася температура, і вони скаржаться на біль у горлі, загальну слабкість, нежить, сльозотечу, іншим дошкуляє кашель. У багатьох першочергові скарги вже переросли у більш серйозні захворювання: бронхіт, тонзиліт, фарингіт, гайморит тощо.

Що за віруси блукають нині поміж людей? Як від них вберегтися? І що робити, коли "розминутися" з ними таки не вдалося? Ці запитання "Львівська газета" адресувала лікарю-епідеміологу ДУ " Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України" Олегу Когуту.


Як боротися з вірусами і, головне, як від них уберегтися


Причин занедужання людей, за словами Олега Миколайовича, кілька. І головна серед них – зміна погоди. У нас раптово похолодало після доволі теплих днів. Це ? стрес для організму. Він почиває перелаштовуватися до нових погодних умов, і під час такої перебудови, як правило, слабшає імунітет.

Лікарі з’ясували, що найсприятливіші умови для проникнення вірусу в організм з’являються тоді, коли виникає різниця в температурі окремих частин тіла: у людини замерзають руки, ноги, вуха або ніс. А такі температурні перепади впливають на імунітет значно більше, ніж власне вірус.

Люди ще не призвичаїлися, що тепло від нас тікає, тож одягаються легко. В обідню пору буває ще доволі тепло, а вечори і ранки ? дуже холодні. Варто переохолодитися або намочити ноги під час дощу ? й організм легко підхоплює будь-який вірус.
Під час похолодання вони починають активізуватися і призводять до респіраторних захворювань. Це можуть бути аденовіруси, парагрип, риновіруси тощо. Існує близько 200 вірусів, які викликають простудні захворювання.

Ще одна причина – скупчення людей. Закінчився відпускний період, розпочався навчальний рік. У громадському транспорті, вишах, школах тощо значно побільшало людей. Достатньо комусь одному захворіти й появитися в колективі, як завтра зляже значно більше людей.

Стреси, недосипання, перевтома також сприяють ослабленню імунітету, і тоді вірусам легко проникнути в організм.


Що робити, щоб не захворіти


Лікар-епідеміолог радить передусім подбати про ноги. Простудні захворювання починаються саме з ніг. Їм має бути тепло і сухо.

Дуже важливо зараз одягатися відповідно до погоди: щоб не замерзнути й не спітніти. Не завадить мати на роботі запасну куртку, светр, щоб у разі різкої зміни погоди, мати що одягнути.

Особливо небезпечне переохолодження організму для людей, які раніше перехворіли отитом або гайморитом. Віруси можуть атакувати нас не тільки ззовні. Вони активізуються у вашому організмі при переохолодженні, якщо у вас є хронічні ЛОР-захворювання.

Уникайте стресів, бо вони дуже пригнічують імунну систему. І тоді їй важко протистояти інфекціям. Нинішній темп життя доволі часто пов’язаний зі стресами, тому треба вміти розслаблятися. Комусь допоможе музика, комусь – творчість, медитація або масаж.

foto_2

Частіше мийте руки з милом. Особливо, якщо користуєтеся громадським транспортом, побували у людному місці. Якою б банальною не здавалася ця порада, але вона справді працює. Хвороботворні віруси спершу потрапляють на руки, а звідти – на обличчя, слизові оболонки носа, очей, рота. Деякі віруси грипу та ГРВІ можуть жити на кінчиках пальців до 30 хвилин.

Висипайтеся. Повноцінний сон зміцнює імунітет. Сон тривалістю шість або менше годин на добу підвищує ризик захворіти на застуду в чотири рази, порівняно із семигодинним сном.

foto_1

Дуже важливо правильно харчуватися. У щоденному раціоні повинні бути овочі та фрукти, багаті вітамінами А, С, Е: морква, гарбуз, яблука, цитрусові, ківі, броколі, зелений перець, настій шипшини, горіхи, оливкова олія. Для зміцнення імунітету потрібні й такі мікроелементи, як селен, магній, цинк. Вони містяться у стравах зі свинини, в курячому м’ясі, в яйцях. Імунний захист організму залежить і від стану мікрофлори кишківника, тож доповнюйте раціон кисломолочними продуктами.


Як лікуватися


Коли ви все-таки захворіли, Олег Миколайович не радить займатися самолікуванням, а звернутися до лікаря. Якщо є температура, слід викликати сімейного лікаря додому, коли стан не дуже важкий, то піти в поліклініку. Але дотримуватися елементарних правил: при кашлі закривати рот хустинкою, при чханні користуватися одноразовими серветками. Самолікування, за словами епідеміолога, може призвести до того, що застуда не мине, а дасть ускладнення. До того ж є чимало захворювань, які за симптомами дуже схожі на вірусні. Тож, щоб адекватно лікувати те чи інше простудне захворювання і не пропустити якогось серйознішого, варто проконсультуватися з лікарем.

Читайте ще новини Львова:

Будь в курсі: чому в Україні заборонили продавати угорську "Но-шпу"

В Україні можуть подешевшати імпортні ліки: скасують сертифікацію

Цинк, пробіотики та часник: лікар розповів, як вберегтися від "простуди" та грипу

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах