Заборона абортів у Польщі: бідні польки їдуть до Львова, заможні до країн ЄС

Новина - Події - Заборона абортів у Польщі: бідні польки їдуть до Львова, заможні до країн ЄС

Новина - Події - Заборона абортів у Польщі: бідні польки їдуть до Львова, заможні до країн ЄС

Події
04 жовтня 2016 14:19

Схвалений польським парламентом у першому читанні законопроект крім заборони абортів передбачає кримінальну відповідальність за це не тільки для вагітної жінки, але і лікарів, які роблять аборт. Більше того, до відповідальності будуть притягнуті особи, які надають інформацію або займаються організацією легального аборту за кордоном. Крім цього, в країні припинено фінансування програми штучного запліднення.

Від покарання за аборт польських жінок звільнять лише в тому випадку, якщо смерть плода настала ненавмисно. Якщо ж аборт був зроблений свідомо, то це загрожує позбавлення волі на термін від 3 місяців до 5 років.

Зараз польське законодавство, що регулює аборти, і без того є одним із найсуворіших у Європі. Згідно з чинними правилами, прийнятим в 1993 році, аборти в країні не заборонені, за винятком трьох випадків: коли вагітність наступила в результаті згвалтування або інцесту, у разі незворотного пошкодження плода або коли є загроза життю матері.

Ініціаторами прийняття закону виступила Конференція католицьких єпископів Польщі. На підтримку цієї ініціативи виступила правляча партія "Право і справедливість", яка є партією консервативного спрямування, яка виступає за традиційні цінності. Лідер цієї партії Ярослав Качинський і глава уряду Польщі Беата Шидло також підтримали цей закон.

Це вже друга спроба прийняття подібного закону. У 2011 році польським громадським організаціям вже вдалося зібрати більше 500 тисяч підписів в підтримку законопроекту, але він був відхилений більшістю депутатів.

Громадська думка також виступає в підтримку цієї ініціативи. Результати нещодавно проведеного соцопитування показують, що 69 відсотків жителів Польщі вважають аборти "аморальним і неприйнятним" явищем, і тільки 14 - допустимим.

І ця частина поляків періодично бере участі в демонстраціях проти посилення закону про аборти.

Це викликало хвилю обурень і протестів у країні. Фактично жінка повністю позбавляється права вибору і змушена народжувати незалежно від бажання мати дитину.

- На захист своєї позиції противники абортів наводять аргументи, що позбавлення від плоду, який був зачатий внаслідок зґвалтування, не може зробити жінку щасливішою, оскільки теж є насильством, - розповів один з польських студентів зі Львова Марко. – А так жінка страждає двічі. Є якісь цифри, що після абортів жінки частіше зважуються на суїцид, а які народили всупереч своєму бажанню потім не шкодують про це. Правда, з цими доводами важко погодитися – навряд чи незаміжня жінка буде щаслива з небажаною дитиною.

Незважаючи на заборону, деякі польки відзначають, що зробити аборт в Польщі все-таки можна, якщо є знайомства серед лікарів.

- Лікар дає адресу товариша, який робить аборти нелегально, їдеш до нього, записку потім спалюєш, - міркує мешканка Жешува Люцина.

Правда, закон про повну заборону абортів, який зараз обговорюється, загрожує кримінальною відповідальністю не тільки лікарю-нелегалу, але і жінці. Тому ризикувати готові небагато.

- Я їздила робити аборт в Словаччину, - ділиться полька Єва. – Ціна – близько 400 євро, це дешево. У Словаччині цю міні-операцію без проблем проведуть на вимогу жінки, немає мовної проблеми, зручно добиратися, якість медицини – на вищому рівні. Саме тому багато жінок їдуть в цю країну. Багато хто вважає, що заборона абортів у Польщі може викликати сплеск хвороб та інших наслідків невдалих абортів у лікарів-непрофесіоналів. Але, думаю, польки не настільки дурні і знайдуть можливість безпечно зробити аборт в іншій країні – це нескладно. Жінка сама повинна вирішувати, народжувати їй або ні, а не церква або уряд. І це право треба відстоювати. А щодо гріха – так це моя особиста відповідальність перед Богом, або дияволом після смерті. І нікого більше це хвилювати не повинно.

У Німеччині ціна приблизно та ж, що може бути дорожче на 100 євро. В Україні вартість аборту стартує від 1500-2000 гривень. Але до нас польки не поспішають. Як відзначають польські студенти, в сусідній країні не особливо довіряють рівню нашої медицини, а особливо поляків жахають розповіді про стан наших лікарень.

За словами головного позаштатного спеціаліста Львівської області з акушерства та гінекології Ігоря Потапова, аборти іноземкам не роблять. Принаймні, легально – їх проводять за місцем прописки тільки українкам.

Доки ж триває протистояння між противниками абортів і борцями за права жінок.

- Якщо я не хочу народжувати, я не буду цього робити – і знайду спосіб домогтися свого, - каже ще одна полька Марта. – Мені тільки ускладнюють вирішення цього питання, але ніяк не змусять народити. Незрозуміла позиція держави – вони очікують сплеску народжуваності? Дитбудинки і так переповнені, вони не можуть забезпечити і тих дітей, від яких відмовилися матері, що є зараз. А їх може стати набагато, набагато більше. А якщо дитина дійсно народиться хворою, і це вже зрозуміло під час вагітності? Тоді краще 9 місяців готуватися до похорону і ховати власну дитину? Я не розумію такої позиції.

За оцінками польської Федерації жінок і планування сім'ї, на території країни щорічно відбувається близько 150 тисяч підпільних абортів. При цьому число легальних абортів становить від 700 до 1800 в рік. При цьому за даними 2015 року смертність в Польщі трохи перевищує народжуваність. Деякі жінки відправляються в Німеччину, де штучне переривання вагітності можливе протягом перших 12 тижнів, або ж в сусідні країни з більш ліберальними законами.

Джерело: УкрМедіа

Читайте також: 

Електрокар та "розумний" дім: ТОП українських винаходів, які презентували на Lviv IT Arenі

Посади ведмедика: львів'янам пропонують висадити іменні рослини у формі тварин

У Львові на Стуса провалилася фура (фото)

 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах