У Львові масові отруєння чадним газом: як себе убезпечити

Новина - Події - У Львові масові отруєння чадним газом: як себе убезпечити

Новина - Події - У Львові масові отруєння чадним газом: як себе убезпечити

Події
20 жовтня 2016 08:25

З настанням холодів через чадний газ, розповідають медики, чи не щодня хтось потрапляє до лікарні. А потерпають люди найчастіше з власної необережності. Цьогоріч смертельних випадків на Львівщині не було. Але на середину жовтня отруєння чадним газом зазнали 48 людей, 12 серед них – діти, інфомує Захід.

До обласної лікарні на вул. Некрасова 26-річну львів’янку привезли вночі непритомною. За словами лікарів – у вкрай важкому стані.

"Дівчина прийшла з роботи і вирішила, очевидно, прийняти ванну. Пора була пізня, її батьки уже спали. Але мама почула якісь шуми і батьки свою доньку знайшли в ванні роздягнутою і непритомною. У неї в даний момент є амнезія через це отруєння. Або пацієнтка ще не готова розказувати про це, зважаючи на її стан", – розповіла заступник головного лікаря Львівської обласної клінічної лікарні Наталія Ван Доеверен.

Пацієнтка ще в реанімації, але з нею все буде добре, – говорять медики. Що ж до чадного газу, він завжди виділяється при горінні, та небезпечним стає, коли немає доступу свіжого повітря. Справжньою загрозою, до прикладу, може стати газова колонка у ванній кімнаті.

"Водяна пара, яка утворюється в ванній кімнаті. Вона забиває димохід, робиться така водяна пробка в димоході і ті вихлопні гази, всі продукти горіння, чадний газ – вони не виходять в атмосферу, а накопичуються в приміщенні, де є людина, яка приймає ванну. В цей час людина розслаблена, їй тепло. Тому вона просто не зауважує, як швидко починає вдихати той чадний газ і засинає", – пояснив перший заступник голови правління ПАТ "Львівгаз" Павло Сербан.

Люди легковажать, коли не впускають сажотруса, аби перевірити тягу в помешканні або димарі у будинку.

"Я не впускаю, бо не маю часу. Я там квартирант чи ще щось. Щоб потім не виявилось так, що за тиждень чи два, чи за день чи за годину з цієї квартири, чи з цього будинку когось можуть винести лікарі. І добре, якщо людина залишиться живою", – застеріг начальник міського управління житлового господарства Юрій Голець.

Лише 1% чадного газу в повітрі вже за хвилину вбиває все живе. А 0,1% спричиняє отруєння.

"В першу чергу це є нестерпний головний біль, головокружіння, нудота, блювота, осиплість голосу. Треба винести постраждалого з зони зараження на свіже повітря. Також роздягнути,  щоб одяг не перешкоджав диханню. Якщо хворий притомний, потрібно дати йому багато пити теплого чаю або іншої рідини", – пояснила завідувач анестезіологічного відділення лікарні швидкої допомоги Зоряна Біда.

Готуєте на плиті їжу чи увімкнений котел – має бути відчинена кватирка. А на євровікно у кухні не пошкодуйте провітрювача. Бо без запаху і кольору чадний газ підкрадеться підступно.

Читайте ще новини Львова:

Львів'яни скаржаться на спеку в квартирах: куди телефонувати

Скільки коштуватиме утеплення будинку на зиму 

Дізнайся: як одержати допомогу від держави після підвищення тарифів 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах