Дізнайся: де саме на Львівщині зберігаються мощі святого Валентина

фото з сайту sambirgazeta.info

фото з сайту sambirgazeta.info

Події
14 лютого 2017 10:26

День святого Валентина для Самбора – дуже символічне свято, адже саме в Самборі в церкві Різдва Пресвятої Богородиці зберігаються мощі цього святого, який поплатився життям за проведення таємних вінчань, пише Самбірська газета.

Дізнайся: де саме на Львівщині зберігаються мощі святого Валентина фото

Майже 250 років мощі покровителя закоханих святого Валентина зберігаються у найдавнішому українському храмі Самбора. Автентичність реліквії підтверджує багато літератури та Папська грамота від 1759 року.

Ці мощі, як розповів декан Самбірський УГКЦ Богдан Добрянський, викопано на кладовищі святої Прісцили в Римі, де святий був священиком і загинув мученицькою смертю. В архівах Папського інституту є запис про те, що священномученик Валентин є покровителем Перемишльсько-Самбірської єпархії. Грамоти з печатями, передані сюди разом з мощами, були знищені в часи ліквідації церкви. Чим зумовлене передання мощей святого Валентина до Самбора, важко сказати. Напевно, щоб підсилити велич храму, в якому вже перебувала Чудотворна ікона. У 1728 році в Самборі була об’явлена Чудотворна ікона, а в 1736-му освятили новозбудовану церкву, в якій і встановили її. Біля ікони відбувалися численні чуда, які визнала Апостольська столиця, і щоб винагородити містечко, яке обрала Божа Матір, з Риму привезли мощі святого мученика.

Дізнайся: де саме на Львівщині зберігаються мощі святого Валентина фото 1

Богдан Добрянський каже, що кожного року більше паломників прибувають до храму 14 лютого. Але часто люди сприймають це свято у викривленому вигляді. Щось подібне можемо спостерігати і зі св.Миколаєм, коли роблять видуманих Санта Клауса чи Діда Мороза. В першу чергу це свято несе духовний зміст, тому потрібно щиро молитися і вірити, що завдяки святому молитви та добрі прохання здійсняться.

А так звані "валентинки" – це ніщо інше як бізнесові інтереси, жодного відношення до цього свята не мають. Мабуть, їм притаманний більш язичницький характер. Мощі святого Валентина – це не амулет, це набагато глибше. Це вміння вчитися в інших, у того ж святого Валентина, який захищав права подружжя і намагався привести чоловіка і жінку до спільного життя згідно з законами Христа.
За словами настоятеля церкви Різдва Пресвятої Богородиці отця Богдана, за поміччю до святого Валентина приходить як молодь, так і літні люди, ті, в кого негаразди в сім’ї, немає злагоди і взаєморозуміння. Окрім того, вважається, що святий Валентин є заступником хворих на епілепсію, так звану "чорну хворобу".

Дивись ще:

Гайтана, Антитіла та швидкі побачення: де у Львові розважитись на День Валентина

До Дня закоханих: ТОП романтичних місць Львова

Будь в курсі: де у Львові немає світла у День святого Валентина та коли включать

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах