Дивись: львів’яни зняли відео про неповторність української мови

Новина - Події - Дивись: львів’яни зняли відео про неповторність української мови

Новина - Події - Дивись: львів’яни зняли відео про неповторність української мови

Події
21 лютого 2017 14:15

До Міжнародного дня рідної мови когорта львів’ян підготувала відео про милозвучність і різноманітність української мови, про її засмічення і засилля іншомовних слів.

"Коли ми починали знімати цей ролик, то питання української мови ще так гостро не стояло, як зараз. Ми провели багато зустрічей із різного роду фахівцями, мовознавцями, які нам багато розповіли про важливість української мови", – розповів у коментарі Tvoemisto.tv режисер ролика Андрій Шепітько.

Над роликом вони працювали близько року, загалом у його приготуванні взяли участь понад три сотні акторів, консультантів, мовознавців тощо.

"Мова – це і є кисень…це те повітря, яким дихає народ. Це солодке, чарівне, фантастичне повітря!", – звертаються до глядачів герої ролика із екрану.

Додамо, Міжнародний день рідної мови – це день, який відзначають 21 лютого, починаючи з 2000 року. Про "підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності" було оголошено на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня – 17 листопада 1999 року в Парижі. Оскільки з 6 000 розмовних мов світу близько половині загрожує зникнення, ЮНЕСКО прагне підтримувати мову як ознаку культурної приналежності особи.

Щорічне відзначення цього дня використовується для скерування уваги на меншини з менш аніж 10 тисяч осіб, які активно розмовляють рідною мовою. Часто ці мови не передаються наступному поколінню і потрапляють у забуття. Багато мов, котрими розмовляють менше 100 осіб, не задокументовані.

Дивись ще: 

Дізнайся: стало відомо, коли сихівський трамвай повернеться на свій маршрут

Смертельні ігри: занепокоєні львів'яни звертаються в міліцію щодо захоплень своїх дітей

Велокільце та інші проекти: що чекає Львів у 2017

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах