Нова причина: чому стався вибух на шахті " Степова"

фото з сайту Гал-інфо

фото з сайту Гал-інфо

Події
10 березня 2017 10:38

Експерти з'ясували, що до відпускної лебідки було прилаштовано кабель, що не відповідав правилам експлуатації та правилам безпеки роботи в шахті, повідомляє tsn.ua.

Нагадаємо, Вибух в шахті на Львівщині: щонайменше вісім загиблих (хроніка подій)

Вибух на шахті "Степова" міг статися через застосування кабелю, який не відповідав правилам безпеки роботи,  повідомив голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець на своїй сторінці у Facebook.

"Щодо аварії на шахті "Степова". Після огляду місця трагедії експертною, державною та іншими відомчими комісіями було виявлено, що до відпускної лебідки було задіяно кабель, що не відповідав правилам експлуатації та правилам безпеки роботи в шахті", - повідомив він.

За словами Волинця, 10 метрів цього кабелю просто зникло на стику лави та конвеєрного 119 штреку, що, на його думку, було зроблено для того, щоб "приховати одну з реальних причин аварії".

"На мою тверду думку, науково-технічний центр у м. Львів, погоджуючи схему провітрювання на 133 лаві та прилеглих виробках, допустив помилку. Цим і було закладено міну уповільненої дії, що спрацювала в момент збігу двох факторів: високий рівень метану та наявність іскри. На моє припущення, деякі шахтарі загинули внаслідок утворених газів після горіння метану", - пояснив він.

Окремо очільник Незалежної профспілки гірників висловив сподівання, що найближчим часом відбудеться урядова комісія, "де ми зможемо почути, коли будуть виплачені кошти постраждалим внаслідок аварії та сім'ям загиблих".

Нагадаємо, вибух на шахті "Степова" стався вдень 2 березня. На місце трагедії терміново вилетів прем'єр Гройсман із керівництвом Міненерго і ДСНС. Президент України Петро Порошенко оголосив всеукраїнську жалобу через загибель шахтарів. Поліція ж почала офіційне розслідування причин інциденту. Тим часом експерти кажуть, що найвірогіднішими є порушення техніки безпеки охорони праці або раптовий викид метану. Менш імовірною є версія про те, що вибух спричинила підготовка копальні до збільшення видобутку вугілля. Постраждалих і тих, кого спершу рахували зниклими безвісти, через кілька годин підняли на поверхню. Внаслідок вибуху на місці трагедії загинули 8 шахтарів.

До речі

У четвер, 9 березня, з обласного бюджету для надання одноразової адресної допомоги постраждалим гірникам шахти “Степова” виділили 1 млн 780 тис грн, повідомили в департаменті фінансів Львівської облдержадміністрації.

Родинам загиблих виплатять по 100 тис грн, а потерпілим різного ступеня тяжкості від 20 до 60 тис грн.

Виплати здійснюють у межах реалізації Комплексної програми соціальної підтримки окремих категорій громадян Львівської області на 2014 – 2017 роки. Відповідне рішення 7 березня ухвалили на сесії Львівської обласної ради. 

Нагадаємо, 2 березня, у селі Глухів Сокальського району Львівської області на шахті “Степова” ДП “Львіввугілля” стався вибух метану. 8 гірників загинуло, більше 2 десятків з опіками різного ступеня важкості опинилися в опіковому центрі комунальної 8-ї міської клінічної лікарні.

Дивись ще:

Гірники добилися свого: львівський суд дозволив виплатити їм 100 млн. зарплат

Дадуть обіцяне: завтра родини загиблих гірників отримають по 100 тис. грн

Трагедія на шахті: лікарі розповіли, як почуваються постраждалі гірники

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах