Львів'янину на замітку: в Україні хочуть запровадити "кольорові" списки медпослуг

фото з сайту Дженерик сиалис пробник

фото з сайту Дженерик сиалис пробник

Події
27 березня 2017 09:28

Реформа медицини – це єдина реформа, яка справді торкнеться всіх. І ми не можемо собі дозволити розпочати її мовчки, не розуміючи всі разом, що саме ми робимо, - зазначила Уляна Супрун.- Закон гарантуватиме, що 15-го вересня щороку публікуватиметься єдиний для всіх Державний гарантований пакет медичних послуг та лікарських засобів з детальним описом.

У ньому буде невеликий "червоний список" медичних послуг, які не покриватимуться взагалі. Це естетична хірургія, стоматологія (окрім дитячої профілактичної та екстреної) та інші окремі послуги, які не загрожують життю та здоров’ю.

Усе інше, за словами очільниці МОЗ, покриватиметься всім однаково. Насамперед, на 100% покриваються послуги найбільшого "зеленого списку" – невідкладна допомога, лікування до 80% найпоширеніших звернень (первинна допомога) та паліативна допомога (для тих, хто йде з життя і має робити це гідно).

"Це також означає, що коли ви зламали ногу, у вас стався апендицит або інше гостре запалення, у вас схопило серце на вулиці чи трапилось щось інше, що загрожує вашому життю та здоров’ю – вас заберуть до лікарні й лікуватимуть безкоштовно, – коментує Уляна Супрун. – Це означає, що ваш особистий сімейний лікар, який після додаткового навчання зможе допомогти вам у 80% звернень і якого оберете ви самі – буде завжди безкоштовним. Це означає, що коли у вас невиліковно хвора рідна людина, то в нього завжди буде достатньо знеболювальних та медичного догляду".

На інші послуги – з "синього списку" – закон гарантує часткове покриття. За необхідності планової операції або при лікуванні високої вартості, будь-який громадянин отримає однаковий рівень захисту, незалежно від його матеріального стану.

Уляна Супрун додає: "Якщо вам встановлюють діагноз – ви будете знати, скільки конкретно за вас заплатить держава, а скільки повинні доплатити ви за єдиним для всіх тарифом, щоб отримати якісне лікування. Ніхто не зможе примусити вас заплатити більше. І ця сума за рахунок обсягів буде значно менша, ніж українці платять зараз. Найболючіші питання – серцево-судинні та онкологія. Світовий досвід такий: дороговартісне лікування – це завжди окремі програми. Ми будемо знати тарифи на високовартісне лікування в середині 2018 року, коли в нас буде достатньо даних".

Керівниця міністерства закликала українців залишити у цій формі  відповіді на запитання: Які головні ризики ви бачите? На які запитання ми маємо відповісти прямо зараз?

"Витратьте 10 хвилин свого часу, подивіться презентацію. Зрозумійте, чи ви згодні з новими правилами – та скажіть це публічно: друзям, співпрацівникам, родині, фанатам, якщо ви публічна персона", – додала вона.

Джерело: Українська правда. Життя

Дивись ще:

Небезпечні ігри: у Львові зняли на відео дітей, які стрибали на даху будинку

Терміново: львів’ян просять здати кров для хлопця, що постраждав в ДТП

Звукова сигналізація, анонімність: як працює "Вікно життя" у Львові

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах