Живуть - доки служать: поліцейській, яка втратила ногу під час теракту у Львові, дали квартиру

фото з сайту kp.ua

фото з сайту kp.ua

Події
29 березня 2017 19:00

Довгоочікуваний подарунок розчарував Надію Андрухів і її колегу Романа Личака - мало того, що житло знаходиться в новобудові на відшибі, так воно ще й службове.


На 11-й поверх - пішки на протезі


З дня терактів біля дільничних пунктів у Львові, під час яких серйозні травми отримали 33-річна капітан Надія Андрухів і 26-річний лейтенант Роман Личак, минуло півтора року. Надії лікарі ампутували ліву ногу по коліно, видалили нирку і селезінку, під час вибуху осколками пошкодило кишечник, а права нога виявилася зламаною. Роману також довелося несолодко - посікло голову, руки і ноги, була загроза втрати зору - лікарі замінили кришталик. Хлопець ще довгий час лікувався - Роман у Львові, а Надію довелося рятувати в Ізраїлі.

На щастя, всі ці жахи вже позаду - вони повернулися на роботу, тепер працюють майже в центрі міста в Головному управлінні поліції. Їх кабінети - поряд.

Нещодавно міськрада виділила їм по однокімнатній квартирі - також по сусідству один з одним. Правда, приємним ця подія була лише поки Роман і Надія не побачили, де саме їм доведеться оселитися - на самій околиці Львова, недалеко від аеропорту, звідки добиратися на роботу з пішими переходами і пересадками доведеться дві години. Надії вручили ордер на 45 кв. м на 11 поверсі в новобудові, Роману - на 43 кв. м на 10-му поверсі в сусідньому під'їзді.

- Мабуть, подумали, що мені буде легко піднятися на 11 поверх в будинку з непрацюючим ліфтом, - розповідає "КП" в Україні "Надія Андрухів. - Ліфт запустять, коли всі мешканці закінчать ремонт. А у багатьох він ще навіть не починався. В будинку заселена лише одна квартира.


Приватизувати можна через п'ять років


У квартирах підключено тільки опалення - є котел, батареї, і ... все. Проводити воду, електрику, робити стяжку доведеться самим - починати приводити житло в належний для проживання стан, доводеться з нуля. Благо, хоч гроші ще залишилися - коли Надія була на лікуванні в Ізраїлі, на її карту перевів 100 тисяч гривень мер Львова. З тих грошей 28 тисяч недавно пішло на заміну протеза - старий став занадто великий. Гроші, що залишилися вкладаються в ремонт. Після його закінчення Надя хотіла б перебратися в нове житло, тим більше, нещодавно довелося продати трикімнатну квартиру в центрі після розлучення матері з вітчимом, де вони жили всією сім'єю - Надія з 15-річним сином, її сестра, мама, вітчим. Зараз підшукують інше житло, виїхати повинні в середині квітня.

- Але переїхати, мабуть, я зможу тільки паралельно з Романом, - зазначає Надія. - Від будинку мені півгодини потрібно йти до трамвайної зупинки, потім пересідати на інший трамвай, та й 11-й поверх - дуже важко фізично. Я раз туди піднялася - на наступний день температура підскочила до 38 через навантаження. Так що наглядати за ремонтними роботами попрошу маму.

А ще поліцейських приголомшила новина - виявляється, квартири - службові! Тобто, вони можуть в них жити, поки служать в МВС. Але ж обіцяли повне право власності на житло. За ідеєю, через п'ять років після їх отримання, у 2022 році, квартири можна буде приватизувати.

- Але з огляду на досвід колег, тут теж можна зіткнутися з проблемою - наприклад, один мій колега не зміг приватизувати службову квартиру навіть через вісім років, - зазначає Надія Андрухів.

Також виникли непорозуміння з грошима. На житло постраждалим виділили по 600 тисяч гривень. Але квартири в цьому будинку коштують не більше 500 тисяч. А така, як, наприклад, у Надії - одиничка на технічному поверсі, на ринку коштує 350-400 тисяч гривень. Куди поділи решту - невідомо.

Надія вже майже забула про те, що їй довелося пережити - в крайньому випадку, в її голосі не відчувається ноток печалі. Повернулася до роботи, і практично нічим не відрізняється від товаришів по службі - активна, життєрадісна, з оптимізмом дивиться в майбутнє. Але ось про свою мрію, гуляти по місту в легкому платті і на підборах, мабуть, їй доведеться забути - з протезом це малоймовірно. Але для неї це зовсім не привід засмучуватися.

Дивись ще:

Батькам на замітку: у Львові за дитину в приватному садку доплатитть місто

Синютка: до кінця дня зі Львова вивезуть усе сміття

Зроби місто чистішим: львів'ян кличуть на толоку в Замарстинівський парк

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах