Є відповідь: що робити, якщо не вдається зняти відбитків на біометричний паспорт

фото з сайту kh.vgorode.ua

фото з сайту kh.vgorode.ua

Події
19 червня 2017 12:37

"Подавала документи на біометричний паспорт, не змогли взяти відбитки пальців на одній руці. Намагались це зробити дуже довго. Сказали, беріть довідку від лікаря, що є якісь порушення в організмі, тоді віддам. Пропустять мене з таким паспортом на кордоні? Біометричний, але без відбитків? ", - пише львів'янка на міському форумі. Виявилося, що проблема дуже поширена. Особливо для тих, хто цілими днями працює за комп'ютером.

При цьому деякі львів'яни,які зіштовхнулися з аналогічною проблемою, відзначають, що раніше, при подачі на візу, відбитки знімали без проблем і нарікають на "погане обладнання" в відділеннях ДМС.

Що робити, якщо відбитки пальців нечіткі і погано скануються, розбирався Vgorode.

"Паспорт вважається біометричним, якщо виконано хоча б одна з трьох вимог: є скан особи, відбитки пальців або електронний підпис. Для дітей до 12 років досить лише скан особи. Після 14 років - підписи", - підтвердив Vgorode помічник голови Держприкордонслужби України, прес -секретар Олег Слободян.

Що стосується процедури перетину кордону з безвізовим паспортом, за словами Слободяна, звірка відбитків пальців не входить в обов'язковий протокол.

Це може статися якщо виникають сумніви в приналежності паспорта або його дійсності. Або в тому випадку, якщо людина вперше перетинає кордон країни.

"До Реєстру вносяться відбитки вказівних пальців рук людини, - розповіли Vgorode в ГУ ДМС України у Львівській області. - У випадку пошкодження, відсутності вказівного пальця руки або відсутності можливості через якість отримання графічного зображення оцифрованого відбитка (відбитків) пальця (пальців) рук (руки) людини, беруться відбитки інших пальців руки. А в заяву-анкету вносять запис "неможливо зняти".

В такому випадку необхідно надати документ, який дає підставу оформити паспорт без відбитків пальців. Це може бути або медична довідка, якщо дійсно має місце захворювання шкіри або фізичний недолік, або письмова заява громадянина, що підписує також співробітник ДМС.

"Детального алгоритму дій в таких ситуаціях зараз в законодавстві не прописано. Але навіть якщо безконтактний електронний носій в закордонному паспорті не містить відбитків рук, такий паспорт все одно вважається біометричним документом", - уточнили в міграційній службі.

Відзначимо, що дітям до 12 років оформляють біометричні закордонні паспорти того ж зразка, але відбитки пальців не беруться, - розповіла виконуюча обов’язки  першого заступника начальника ГУ ДМСУ у Львівській області Іванна Іваночко.

- Іванна Романівна, у зв’язку з безвізом і виготовленням біометричних паспортів, у наших читачів виникає чимало запитань і конкретних уточнень. Так, наприклад, багато людей при оформленні біометричного  загранпаспорта хочуть залишити старий загран другим діючим паспортом.

Як відомо, закон дозволяє це зробити навіть без якоїсь "поважної" причини. Але  в окремих дмс часто вимагають вказати саме "поважну" причину – відкрита діюча віза, наприклад.

- Якщо діючих віз нема, чи може людина залишити для себе другий діючий паспорт? І яке формулювання вона має написати в заяві у  випадку, коли співробітник дмс наполягає на тому, що без поважної причини другий паспорт залишити для себе не можна?

-За законодавством кожен громадянин України  має право на два діючих паспорти. Ніяких вагомих причин для цього вказувати не потрібно, відповідно до статті 22 Закону України "Про єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус".

- Куди скаржитися у таких випадках і кому?

У таких випадках треба звертатися до безпосереднього керівника територіального підрозділу або до вищого органу .

- Ще одне запитання. Часто люди скаржаться, що у них не можуть взяти відбитки пальців.

-Якщо після декількох спроб не вдається взяти відбитки пальців , бо в людини є якесь певне захворювання, яке заважає процедурі, або просто з якихось інших причин не скануються відбитки пальців - в такому випадку рекомендуємо працівникові, що здійснює прийом документів, скласти акт про те, що не вдається сканувати відбитки пальців. Акт  повинен підписати керівник відділу і безпосередній керівник. Тоді в паспорті буде лише відцифроване обличчя і підпис, без відбитків пальців.

Паспорт без відбитків пальців дозволяється мати дітям до 12 років та інвалідам, які не мають кінцівок. До всіх інших, крім наведених прикладів, ця вимога залишається обов’язковою, адже  у нових паспортах має бути відцифроване обличчя і відбитки пальців.

Щодо надання медичної довідки, яку нібито вимагають в деяких територіальних підрозділах міграційної служби. В обов’язковому порядку подання такої довідки не передбачено. Якщо особа прийшла здати документи і має таку довідку, то у нашій службі її приймуть, а якщо не має – то буде складено акт. На кордоні  медичну довідку теж пред’являти не потрібно.

"В цілому процедура проходження контролю буде швидшою, адже інформація на чіпі буде автоматично зчитуватися до БД. Це те, що стосується України. За кордоном може бути інакше", - уточнила керівник прес-служби Східного регіонального управління Держприкордонслужби України Оксана Іванець.

Дивись ще:

Як, де і за скільки: гід по отриманню біометричного паспорта у Львові:

Як і де оформити закордонний біометричний паспорт у Львові 

Навіщо потрібен біометричний закордонний паспорт і як його оформити

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах