В яку ціну граніт науки: у Львові подорожчало навчання

Новина - Події - В яку ціну граніт науки: у Львові подорожчало навчання

Новина - Події - В яку ціну граніт науки: у Львові подорожчало навчання

Події
25 липня 2017 13:24

Цьогоріч вартість освіти у Львові зросла: провідні ВНЗ міста збільшили плату за навчання на декілька тисяч гривень. Наприклад, у Львівському національному університеті ім. І. Франка вартість навчання в середньому зросла на 8,5%, у НУ "Львівська політехніка" та у медичному університеті ім. Д. Галицького – на 15%. В університетах пояснюють: ціни на навчання зросли через подорожчання комунальних послуг та підвищення зарплати викладачів. Отож, які спеціальності найдорожчі та скільки вони коштують?

Порівняно із 2016 роком вартість навчання  в університеті ім. І. Франка у середньому зросла від 5 до 12,4%. Відтак, найдорожчі факультети у Франковому університеті – юридичний, міжнародних відносин та іноземних мов: ціна за рік навчання тут – від 20 до 22,5 тис. грн. Найдешевше навчатися на геологічному, механіко-математичному, фізичному факультеті, а також на факультеті електроніки та комп’ютерних технологій: ціна за рік навчання на цих спеціальностях – 7,7 тис. грн.

"Цього року вартість навчання збільшилася не вище, ніж на рівень інфляції, визначений за попередній календарний рік", – зазначає начальниця планово-фінансового відділу ЛНУ ім. І. Франка Світлана Сас.

В яку ціну граніт науки: у Львові подорожчало навчання фото

Щодо НУ "Львівська політехніка", то тут ціни на навчання зросли у середньому на 15%. Найдорожче тут вивчитися на юриста: вартість навчання на спеціальності "Право" – 18 тис. грн. за рік. Найдешевші – галузь знань культури та мистецтва, механічної інженерії, хімічної- та біоінженерії, автоматизації та приладобудування й педагогіки – 7,6 тис. грн. за рік.

"Ціни на навчання зросли через те, що збільшилася плата за комунальні послуги, а також зросла мінімальна зарплата." – пояснює начальник планово-фінансового відділу НУ "Львівська політехніка" Богдан Рабик.

В яку ціну граніт науки: у Львові подорожчало навчання фото 1

Така ж ситуація й у медичному університеті ім. Д. Галицького: через подорожчання комунальних послуг та підвищення заробітньої плати викладачів вартість оплати за навчання на всіх факультетах зросла у середньому на 3 тис. грн. – це від 10 до 23%. Отож, найдорожчою є спеціальність "Стоматологія" – 32 тис. грн. за рік навчання, а найдешевшою "Фармація" – 15,9 тис. грн.

В яку ціну граніт науки: у Львові подорожчало навчання фото 2

Джерело: gazeta.lviv.ua. 

Дивись ще:

Реалії: як на Львівщині пробуксовує програма "Доступні ліки" 

Не впорався з течією: на Закарпатті в річці знайшли тіло школяра 

На всіх не вистачило: львівська юристка привласнювала хабарі, які мала передавати суддям

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах