Смакуй з розумом: 7 порад від лікаря, які вбережуть від отруєння кавуном

фото з сайту ВСЯ Закарпатська Правда

фото з сайту ВСЯ Закарпатська Правда

Події
01 серпня 2017 14:41

У Львові й області з кожним днем стає все більше місць, де торгують баштановими. І не завжди цю апетитну смугасту ягоду продають у спеціально відведених для такої торгівлі місцях. Нерідко кавуни, дині лежать гіркою прямо на землі й якої вони якості – невідомо, повідомляє  Львівська газета.

За словами лікаря відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень ДУ "Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України" Тетяни Гарник, основну небезпеку баштанних культур становить перевищення допустимого рівня вмісту нітратів – солей азотної кислоти, що можуть несприятливо впливати на здоров’я людини. Коли нітрати потрапляють в організм, утворюються небезпечні сполуки, як-от нітрозаміни, які акумулюються в організмі, здебільшого в печінці, і спричиняють гастрит, холецистит, панкреатит та інші хвороби.

Аби кавун справді приніс користь і насолоду, треба вміти правильно вибирати смугастого красеня. Якщо вам пропонують кавун, в якого ненатуральний, яскравий колір м’якоті з жовто-коричневими прожилками, а місце зрізу дуже гладке – відкладіть його убік.

Лікар Тетяна Гарник дає сім порад, які допоможуть уникнути отруєння баштановими

Ніколи не купуйте баштанні на стихійних ринках, у наметах, які розташовані вздовж автотрас.

Не купуйте канунів, які складені гірками просто на землі, бо ви не знаєте, що було на цій ділянці раніше.

Не купуйте розрізані навпіл кавуни, щоб уникнути бактеріального отруєння. Якщо кавуни ще й накриті поліетиленовою плівкою, то маєте всі шанси отруїтися нітратами, оскільки під дією сонця і плівки утворюється паровий ефект, унаслідок якого рівень нітратів різко підвищується.

Не купуйте баштанні з пошкодженою шкіркою або вм’ятинами. Бактерії швидко розмножуються на солодкій поверхні пошкодженого плоду, і при вживанні можливе виникнення розладів шлунково-кишкового тракту.

Перед споживанням кавуни, дині обов’язково треба помити під проточною теплою водою.

Коли їсте кавун або диню, не доїдайте до шкірки, бо саме в ній сконцентрований найбільший уміст нітратів.

Якщо придбали великий кавун і спожили тільки половину, маєте знати, що розрізані баштанні можна зберігати в холодильнику не довше ніж добу.

Дивись ще:

 

Майстер-класи, театр та кіно: на Левандівці відбудеться міжнародний фестиваль Параджанова 

Де платять найбільше: на Львівщині ростуть зарплати 

"Гарячий" серпень: куди піти у Львові в останній місяць літа 

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах