Обережно: на Львівщині через укус змії дитина потрапила до реанімації

Новина - Події - Обережно: на Львівщині через укус змії дитина потрапила до реанімації

Новина - Події - Обережно: на Львівщині через укус змії дитина потрапила до реанімації

Події
21 серпня 2017 16:25

У суботу 10-річний хлопчик, який відпочивав з батьками у Сколівському районі Львівщини, потрапив до реанімації після укусу змії.

Як розповів ZAXID.NET дитячий анестезіолог Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру Павло Бодак, хлопчика до Львова привезли у суботу, 19 серпня. Він з батьками відпочивав у Сколівському районі й під час прогулянки його у праву ногу вкусила змія. Рідні відразу відвезли сина до Сколівської центральної районної лікарні, де йому надали першу допомогу й відразу скерували до Львова.

Стан потерпілого – середньої важкості. Хлопчика відразу госпіталізували в реанімаційне відділення Центру, де надали всю необхідну медичну допомогу. Сироватку від укусу змій медики мали. Хлопчик, за словами Павла Бодака, йде на поправку, найвірогідніше, найближчим часом його переведуть з реанімації у педіатричне відділення.

Це не перший випадок, коли у відділенні реанімації лікарі рятують маленьких пацієнтів від укусу змій.

"Цього року потерпілих особливо багато, - каже Павло Бодак. – Від квітня вже було, мабуть, 10 дітей з укусами. Хтось у реанімації проводить день-два, а одна дівчинка була три тижні. Усе залежить від того, як швидко дитину з укусом змії доставили до лікарні".

Насправді дітей, які потерпіли від укусу змій, набагато більше, але їм надають допомогу у районних лікарнях, до Львова скеровують лише тих, хто перебуває у важкому стані.

Що робити, коли на відпочинку дитину чи когось з рідних, друзів вкусила змія?

"Передусім слід знерухомити кінцівку, для цього підійде палка, ракетка, парасоля. Замість бинта, який не завжди є під рукою, можна використати хустку, поясок, шнурок тощо. Бо що більше постраждалий рухає кінцівкою, то більше скорочуються м’язи і отрута більше всмоктується у кровоносну й лімфатичну системи", - радить Ірина Щуровська, завідувачка відділення анестезіології та інтенсивної терапії Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру.

Найчастіше змії кусають у ногу або в руку. Оскільки ногу важче тримати у спокої, лікарі радять дуже обережно наступати на травмовану кінцівку, якщо немає можливості одразу сісти в машину і поїхати до лікарні.

За словами Ірини Щуровської, за новими стандартами лікування, місце укусу не можна розрізати, припікати, накладати джгут, відсмоктувати отруту, бо такими діями ви можете ускладнити і так нелегкий стан потерпілого.

Єдине, що можна зробити – покласти на місце укусу холод, це сповільнить всмоктування отрути. І давати постраждалому якомога більше пити, щоб зменшити інтоксикацію.

За словами лікарки, у наших широтах немає змій, від укусу яких миттєво виникають фатальні наслідки. Але слід знати, що чим швидше потерпілого доправлять до лікарні, то менше у нього розвинеться інтоксикація. Ідеальний варіант – за 15-20 хвилин. Якщо такої можливості нема, то щоб не розпочалися проблеми з кінцівкою, в запасі у рідних чи знайомих є приблизно дві години.

Дивись ще: 

П'яні "гангстери": вночі у Львові двоє чоловіків та жінка погрожували таксисту пістолетом

Етновир та кавуновий фест: куди піти у Львові на День Незалежності

До уваги водіїв: від сьогодні у центрі Львова почали діяти нові правила проїзду

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах