Фотофакт: у Львові археологи знайшли фрагмент Високого замку

Новина - Події - Фотофакт: у Львові археологи знайшли фрагмент Високого замку

Новина - Події - Фотофакт: у Львові археологи знайшли фрагмент Високого замку

Події
19 вересня 2017 15:15

Під час археологічних досліджень Високого замку археологи виявили фрагмент автентичного муру твердині при підніжжі кіпця Люблінської унії. Унікальна знахідка може доповнити знання про замок, які сьогодні формуються на основі частини вцілілої стіни.

Фото: прес-служба РАС

"За параметрами цегли (13х8 см) можемо говорити, що це мур XIV століття. Очевидно, це шматок захаби - в’їзної частини замку, а саме стіни, що прилягала до брами", – розповів керівник проекту, молодший науковий співробітник "Рятівної археологічної служби" Остап Лазурко.

За словами архітектора, доцента НУ "Львівська політехніка" Василя Петрика, досі у Львові була пам’ятка археології "Високий замок", однак вона існувала лише теоретично, адже жодного фрагмента замку археологи під час досліджень не знаходили, інформує прес-служба РАС.

До нині побачити, яким міг бути княжий замок можна було лише на шматку вцілілої стіни, що є пам’яткою архітектури національного значення. Причина у тому, що культурний шар на замковій горі був знищений під час насипання копця Люблінської унії в середині ХІХ століття.

Фотофакт: у Львові археологи знайшли фрагмент Високого замку фото

"Це єдиний елемент, який можна прив’язати до пам’ятки археології і нарешті ця пам’ятка отримає своє наповнення. Окрім цього, ми можемо почерпнути чимало інформації з цього фрагмента. За розміром цегли можемо говорити про характер забудови частини замку.  На мою думку, фрагмент цілком заслуговує на експонування. Переконаний, це сенсаційна знахідка року у Львові", – прокоментував Василь Петрик.

Нагадаємо, на початку вересня археологи Науково-дослідного центру "Рятівна археологічна служба" ІА НАН України розпочали дослідження у парку "Високий замок". На замовлення ЛКП "Зелений Львів" археологи проводять шурфування кількох ділянок, які планують відвести під будівництво станцій та проміжних опор під майбутню канатну дорогу.

Джерело: tvoemisto.tv. 

Дивись ще:

Де саме: у дитсадках Львівщини з'явиться 2000 додаткових місць 

Як це було: у Львові завершився 24-й Форум видавців 

40 тисяч: штрафи за водіння напідпитку збираються підвищити

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах