Від кашлюка: де, коли і чим щепитися дітям і дорослим у Львові

фото з сайту Twitter

фото з сайту Twitter

Події
25 вересня 2017 09:44

Імунологи підтверджують, що відмова від щеплень підірвала наш імунітет, і радять обов’язково робити щеплення від кашлюка і дітям, і дорослим, повідомляє tvoemisto.tv

Останнім часом львів’яни стали набагато частіше хворіти на кашлюк – бактеріальну інфекцію, яка загрожує доволі тяжкими наслідками. В кінці серпня головний епідеміолог Львівщини Наталія Іванченко називала однією з головних причин украй низький рівень вакцинації від кашлюка. Особливо серед дорослих: лише приблизно один із 800 дорослих львів’ян робить щеплення від хвороби, яку традиційно сприймають як "дитячу", хоча дорослі теж на неї хворіють і переносять інфекцію.

"У нас немає багатокомпонентних вакцин європейських виробників, – сказав головний спеціаліст із педіатрії 2-ї міської поліклініки Богдан Остальський.  – Вони є у приватних медичних центрах, але коштують кількасот гривень. Натомість, для безкоштовного вакцинування Міністерство охорони здоров’я вирішило закупити дешевшу вакцину, індійську. Вона трохи слабше очищена й деколи в дітей виникає місцева реакція". Закономірно, що батьки хочуть робити дітям щеплення лише вакциною, якість та безпечність якої гарантована. Tvoemisto.tv дізнавалось в імунологів, де, як і чим варто щепити дітей і дорослих у Львові.


Навіщо робити щеплення від кашлюка?


Насамперед – щоб захистити маленьких дітей. Зокрема й тих, із якими може контактувати не щеплена дитина або доросла людина. "Вакцинація саме проти кашлюка не дає стійкого довічного імунітету. Мета вакцинації – захистити дитину першого року життя: саме в цьому віці дитина може загинути від цієї хвороби", – пояснює дитячий імунолог Західноукраїнського спеціального дитячого медичного центру Ярина Романишин. У світі для цього застосовують так звану систему кокона: всі люди, що контактують із маленькою дитиною, повинні мати імунітет проти кашлюка. Тому в багатьох західних країнах люди раз на десять років роблять щеплення вакциною, яка містить кашлюковий компонент.


Чи щеплять такою вакциною в Україні?


В Україні раз на десять років дорослі повинні отримувати щеплення вакциною АДП-м, яка підтримує імунітет лише проти дифтерії та правця. Вакциною з кашлюковим компонентом у нас не щеплять. Проте вона є в Україні, вона зареєстрована й доступна для дітей шести років (для повторної вакцинації) та для дорослих. Ця вакцина – бустрикс – є і в нашому центрі, і в приватних клініках, і в аптеках. Тож, хто хоче зробити щеплення, той може її знайти.


Чи доцільно робити щеплення вагітним жінкам?


Вакцинувати вагітну жінку кашлюковмісною вакциною – практика, яка стала нормою у світі. Таким чином жінка виробляє імунітет проти кашлюка й передає його через плаценту свої дитині. Материнські антитіла захищають малюка перші місяці, допоки він отримає власну вакцинацію й буде захищений уже власними антитілами.


Чи загрожує кашлюк дорослим?


Так, це хвороба, яка вражає дорослих. Лікарі часто помилково ставлять дорослим пацієнтам, хворим на кашлюк, діагноз "бронхіт" або ГРВІ, або ж хворі займаються самолікуванням від "застуди", поки симптоми кашлюка – нав’язливий болісний кашель і напади ядухи – не стають нестерпними. Щоправда, тоді медикаментозне лікування може вже не допомогти: тривалі симптоми кашлюка мають неврологічну природу. "На жаль, якщо вакцинацію дітей у нас батьки і лікарі все-таки пильнують, то вакцинація дорослих – справа самих дорослих. Мало хто знає, чим і коли був щеплений. Дорослі в нас не вакциновані практично зовсім, тому багато хворіють на кашлюк – і діагностований, і не діагностований. Значна частка дітей лишається не вакцинованою, тому кашлюк постійно є", – коментує Ярина Романишин.


Відмова від щеплень справді вбила імунітет нації?


Схоже, що так. У вакцинології є поняття популяційного колективного імунітету. За словами Ярини Романишин, приборкати кашлюк, кір, поліомієліт, дифтерію та інші інфекції можна лише тоді, коли 95% популяції вакциновані. Тому ці інфекції називають вакциноконтрольованими. За рівня імунізації 20% про контроль над інфекціями годі згадувати. "Саме це – причина того, що в нашій країні хворіють на кашлюк і кір, а два роки тому на Закарпатті були випадки поліомієліту, – констатує лікар. – У нас уже фіксують дифтерію, за літо діагностовано багато випадків правця. Це є ціна відмови від щеплень".


Чим загрожує відсутність колективного імунітету?


Інфекції поширюються вільніше й швидше, ніж у спільнотах, де більшість людей вакциновані. "У мене на прийомі була дитина, яка не може отримати вакцинацію проти кору, краснухи й паротиту, – розповідає Ярина Романишин. – Мама хоче, щоб дитина була вакцинована, але дитина має тяжке ревматологічне захворювання й отримує лікування, яке пригнічує її імунітет. Тому жива вакцина може їй зашкодити. Мама дуже стурбована, бо в селі, де вона живе, багато випадків кору, а дитина ходить до дитсадка. Саме ця дитина, яку ми не можемо вакцинувати, мала би бути захищена колективним імунітетом, якби всі інші навколо неї були вакциновані".


Чи якісні вакцини, які пропонують у поліклініках?


Ярина Романишин запевняє: всі вакцини, закуплені для України ЮНІСЕФ, мають прекваліфікацію Всесвітньої організації охорони здоров’я, а отже, є якісними. "Людей страшить виробник – Індія. В першу чергу це стосується вакцини АКДП (адсорбованої кашлюково-дифтерійно-правцевої). Я колола собі індійську вакцину АДП-м, якою вакцинують дорослих", – каже імунолог.


Які взагалі бувають вакцини від кашлюка?


Вакцини поділяються на дві великі категорії. Перша – цільноклітинні вакцини, які містять компонент у вигляді цілої вбитої клітини кашлюка. Друга – безклітинні вакцини, які містять декілька антигенів кашлюка. "АКДП – це цільноклітинна вакцина, тому, хоч де вона вироблена – в Індії чи Франції, вона даватиме більше поствакцинальних реакцій. У дітей частіше виникає місцева реакція – припухлість, почервоніння місця, куди ввели вакцини. Більша ймовірність того, що після вакцинації почнеться гарячка. Проте цільноклітинна вакцина дає більш ефективний і тривалий імунітет проти кашлюка", – пояснює Ярина Романишин.


Чи є вакцини в усіх львівських лікарнях і поліклініках?


За словами епідеміолога Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру Оксани Пушкарьової, практично всюди є вакцини від дифтерії, правця та інші. Проблеми є лише з такими вакцинами як інфанрикс (кашлюково-дифтерійно-правцева вакцина) та п’ятикомпонентна дитяча вакцина пентаксим. Із жовтня вони з’являться у львівських поліклініках, але не безкоштовно. Зараз пентаксим можна купити в аптеці приблизно за 560 гривень, інфанрикс – 730 гривень.

Відсутність вакцини від сказу, як з’ясувалося, пояснюється тим, що тварини стали кусати людей частіше – Львів використав річний запас вакцини за півроку. "Коли потрібно, лікарська амбулаторія дає запит, і цю вакцину привозять", – каже Оксана Пушкарьова. Вакцина індираб коштує в аптеках понад 4 тисячі гривень; державні медзаклади використовують вакцину рабіпур, яку надає МОЗ.


Що робити, якщо вам відмовляють у щепленні?


Оксана Пушкарьова рекомендує завжди брати письмове документальне пояснення в медичного працівника, який відмовляє вам у щепленні: з яких причин вам не можуть надати допомогу.

Дивись ще:

Насмерть: на Сихові сміттєвоз переїхав двох жінок 

Трагедія: на Львівщині знайшли мертвою зниклу 9-річну дівчинку 

Майже втричі: кількість отруєних копченою рибою у Львові зросла 

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах