У 15 разів: на Львівщині стрімко зросла захворюваність на кір

Новина - Події - У 15 разів: на Львівщині стрімко зросла захворюваність на кір

Новина - Події - У 15 разів: на Львівщині стрімко зросла захворюваність на кір

Події
15 листопада 2017 14:32

За 10 місяців 2017 р. у Львівській області зареєстровано 61 випадок кору проти 4 минулого року. Захворюваність серед дитячого населення становить 88,5% – 54 випадки. Із них 35 осіб не були щеплені. Про це пише zaxid.net з посиланням на сайт Львівського обласного лабораторного центр.

Найбільше випадків – 22 – зафіксовано серед дітей 1-4 років. Серед них 15 малюків не були щеплені. Також 21 випадок зафіксовано серед дітей 5-9 років. По одному випадку зафіксовано серед немовлят та підлітків 15-17 років. Ще 9 хворих серед дітей віком 10-14 років. Серед школярів зафіксовано 17 випадків, із них нещеплені 5 дітей, 4 дітей щеплені з порушенням календаря профілактичних щеплень.

Із хворих 58 дітей лікувалися в стаціонарі, 3 особи – амбулаторно. Лабораторно було підтверджено 56 випадків, а джерело інфекції встановлено в 19 випадках. За результатами аналізів зразків сечі хворих на території Львівської області визначено циркулюючий генотип вірусу кору D8.

Захворюваність на кір було зареєстровано на 11 адмінтериторіях: у Жидачівському, Самбірському, Стрийському районах та містах Самбір та Трускавець. У двох випадках інфекцію привезли з Івано-Франківської області.

До слова, кір – інфекційна хвороба, що вражає як дітей, так і дорослих, які не мають імунітету проти цього захворювання. Саме ця інфекція є однією із основних причин дитячої смертності у світі. Найчастіше кором хворіють діти та підлітки, однак, якщо щеплення не було, то заразитись може і дорослий.

Кір реєструється у багатьох регіонах України, з найвищими показниками в Івано-Франківській, Одеській, Закарпатській та Тернопільській областях.

Вірус дуже швидко поширюється. Він передається при розмові, кашлі, чханні чи будь-якому тісному контакті з хворим. Інкубаційний період триває від 7 до 17 днів.

Симптоми у дітей і дорослих: людина стає млявою, у неї порушується сон, знижується апетит. Пізніше з'являється нежить та кашель, а також підвищується температура. Через декілька днів температура знижується, а от кашель та нежить не проходять, а навпаки посилюються. У цей період у людини стають чутливими очі – важко дивитись на світло, інколи доходить до запалення ока. На 4-5 день після перших симптомів температура знову підвищується до 39-40 градусів, а на шкірі з'являється помітний висип червоних цяток.

Якщо хвороба проходить без ускладнень, то вже до тижня часу хворому має стати краще. Тоді у людини нормалізується температура, проходять кашель та нежить, а верхній шар шкіри, на якому був висип, починає відлущуватись.

Проте ускладнення від хвороби можуть бути небезпечнішими за саму недугу. Інфекція понижує імунітет, організм стає чутливим до будь-якої бактеріальної інфекції. Ускладнення можуть торкнутись дихальної системи, може виникнути запалення середнього вуха, в деяких випадках може призвести до енцефаліту – запалення головного мозку.

Основний спосіб профілактики – щеплення, яке можна зробити дітям і дорослим. Згідно Календаря профілактичних щеплень в Україні (наказ МОЗ від 16.09.2011р. №595 "Про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні та контроль якості й обігу медичних і імунобіологічних препаратів") щеплення проти кору відноситься до обов’язкових і проводяться у лікувально-профілактичних закладах за місцем проживання.

ДИВИСЬ ЩЕ:

Плати меньше: "Укрпочта" снизила стоимость доставки посылок в 9 стран Европы

Добавь себе: "Укрпочта" завела чат-бот в Telegram

Що трапилося: у Львові масово закриваються відділення "Укрпошти"

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах