Львів’янам на замітку: переваги електронної медицини

Новина - Події - Львів’янам на замітку: переваги електронної медицини

Новина - Події - Львів’янам на замітку: переваги електронної медицини

Події
16 листопада 2017 11:10

У жовтні Верховна Рада підтримала проект закону "Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів", який було зареєстровано під №6327.

"Вже з наступного року пацієнти та лікарі матимуть зовсім нові стосунки з системою охорони здоров'я", – заявила після ухвалення Радою медреформи керівниця МОЗ Уляна Супрун.

В чому полягатимуть ці нові стосунки, які зміни мають відбутися в українській медицині, а головне, коли на них чекати, VG Львів вже писав. Сьогодні розглянемо інструмент реалізації медичної реформи – електронну систему охорони здоров’я (e-Health).

Електронізація медицини дає позитивні результати в провідних європейських країнах. В Україні цей процес відбувається поступово. Влітку 2017-го запроваджено перший етап, на якому Центральний компонент (єдина загальнонаціональна база лікувальних закладів, лікарів і пацієнтів) надає можливість зберігати поки що персональні дані (медичні можна буде зберігати згодом).

"Кожен лікар чи лікувальний заклад на власний розсуд безкоштовно обирає сертифіковану Медичну інформаційну систему (МІС). Сьогодні в нашій країні їх налічується 8. МІСи збирають інформацію з різних медустанов і передають для зберігання на центральному рівні, – зазначила керівник напрямку роз’яснення та підтримки e-Health Світлана Котляревська на зустрічі з медиками Тернопільщини і Львівщини у Львові. – Це дозволить створити в Україні перше захищене централізоване сховище медичних даних".

Наразі електронна система охорони здоров’я працює в тестовому режимі (реєстрація є добровільною), обов’язковою на первинній ланці медицини вона стане з початку осені наступного року. На основі інформації у електронній системі, Національна служба охорони здоров’я України, створення якої передбачене на законодавчому рівні, здійснюватиме виплати лікарям/медичним установам відповідно до кількості пацієнтів, котрим вони надаватимуть послуги (“гроші ходять за пацієнтом”).

У цей перехідний період державне фінансування отримуватимуть пацієнти так званих кількісного “червоного списку” (зареєстровані на дільниці, згідно з територіальним принципом) і персоніфікованого “зеленого списку” (пацієнти, які уклали контракт із лікарем). Станом на 9 листопада в електронній системі охорони здоров’я загалом в Україні зареєструвалися 579 медичних закладів, 1927 лікарів і 1845 пацієнтів, котрі вже обрали сімейного лікаря і підписали з ним декларацію.

В єдиній електронній системі охорони здоров’я зареєструвалися 13 медичних закладів і 15 лікарів Львівщини, але наразі жодного пацієнта

Е-Health має впорядкувати мережу лікувальних закладів, забезпечити моніторинг, облік і контроль надання медичних послуг, можливість достовірного відстеження їхнього обсягу. У перспективі вона дозволить легко оперувати та швидко отримувати медичну інформацію і правильно ставити діагноз із урахуванням цілісної картини здоров’я, адже система об’єднуватиме всю медичну історію пацієнта.

Таким чином відпаде потреба в паперових медичних картках і друкованих довідках, що часто гублять і забувають. Лікарям не доведеться витрачати багато часу на обтяжливе ведення паперової документації. Вони виписуватимуть електронні рецепти, які не можна буде ні загубити, ні підробити, а пацієнти матимуть можливість зручного планування візитів до лікаря.

Єдиний реєстр міститиме всі документи, процеси в галузі охорони здоров’я. Крім цього, система гарантує прозорість у використанні фінансів і дасть можливість стежити за якістю наданих медичних послуг, оскільки все буде як на долоні. E-Health дозволить українцям отримувати належне лікування в будь-якому місті без особистої медичної картки. Водночас eлектронна система охорони здоров’я забезпечить зворотний зв’язок із пацієнтами.

Щоправда, е-Health іще в досить сирому вигляді, на чому щоразу наголошують медики. Необхідно затвердити єдину форму декларації співпраці лікаря і пацієнта (наразі її проект можна переглянути на сайті ehealth-ukraine.org), відповідні нормативно-правові акти, чітко прописати і гарантувати механізм безпеки особистих даних пацієнтів, доступ до яких матиме лише лікар. Усі інші – лише за згодою пацієнта, крім випадків загрози життю людини або неможливості проходження системи ідентифікації.

Активну участь в упровадженні електронної медицини бере Львівщина. За даними офіційного сайту e-Health, наразі в єдиній електронній системі охорони здоров’я зареєструвалися 13 медичних закладів і 15 лікарів Львівщини, але поки що жодного пацієнта.

За інформацією директора департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Ірини Микичак, в області вже запроваджено електронний медичний документообіг, електронну карту пацієнта, електронний реєстр сільських лікарських амбулаторії, невдовзі сюди буде внесено жіночі консультації.

“Медична реформа не відбудеться, якщо належним чином не запровадити електронну систему охорони здоров’я. Саме тому зараз важливо започаткувати її і розвинути. У Львові цей крок реалізовується ще з початку 2017 року. Придбали комп’ютери всім сімейним лікарям і гарантували доступ до Інтернету, створили електронні медичні картки в дитячій міській лікарні, онлайн-реєстратуру пацієнтів, що дозволяє дистанційно записуватися на прийом до лікаря, – зазначив начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимир Зуб. – Однак невизначеність законодавчої бази, відсутність необхідних нормативно-правових актів, і те, що Президент іще не підписав Закон України “Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів”, стримують цей процес. Потрібно пам’ятати: з 1 січня 2018-го нічого одразу не буде, це довготривалий процес, який потребує зміни психології лікарів і пацієнтів, до того ж необхідно ще багато чому навчитися. Тому, вочевидь, буде чимало незадоволених, але щоб вийти на якісно новий рівень надання медичної допомоги, необхідно подолати цей нелегкий шлях”.

Джерело: Львівська пошта

ДИВИСЬ ЩЕ:

Водіям на замітку: на вихідних у Львові обмежать рух всього транспорту 

Дізнайся чому: у Львові вимкнули фонтани 

Масове отруєння у львівському ресторані: стала відома причина 

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах