Не захворій: Україну накрила епідемія кору

Новина - Події - Не захворій: Україну накрила епідемія кору

Новина - Події - Не захворій: Україну накрила епідемія кору

Події
15 сiчня 2018 15:03

До кінця 2017 року захворюваність на кір в Україні зросла в 43 рази в порівнянні з попереднім роком. Від страшної хвороби загинуло п'ять осіб, в тому числі двоє дітей. Про це повідомили в Центрі громадського здоров'я.

"Зростання захворюваності на кір відбувається в основному за рахунок дитячого населення, питома вага дітей, що захворіли цього року склала 75,6%. У 41,9 рази зросли показники захворюваності на кір серед дитячого населення, порівняно з аналогічним періодом минулого року", - уточнили в центрі.

Станом на 29 грудня 2017 року зареєстровано 102 спалахи кору в 16 регіонах країни. Найбільше випадків в Івано-Франківській (216 осіб, в т. ч. 171 дитина), Одеській (155 осіб, в т. ч. 129 дітей), Чернівецькій (139 осіб, в т. ч. 130 дітей) та Тернопільській ( 130 осіб, в т. ч. 110 дітей) областях.

У ЦГЗ нагадують, що кір - небезпечне інфекційне вірусне захворювання. 9 з 10 людей, з якими контактував інфікована людина, теж захворіють, якщо вони не були щеплені.


Що потрібно знати про кір


Кір - типова вірусна інфекція, а вірус, що її викликає, має певні особливості. Перш за все, для цієї інфекції характерна майже 100% сприйнятливість - тобто, якщо людина, яка раніше на кір не хворіла, контактуватиме з хворим на кір, ймовірність захворіти надзвичайно висока, повідомляє відомий український лікар і ведучий Євген Комаровський.

Кір передається повітряно-крапельним шляхом, а навколо хворого знаходиться величезна кількість вірусів, які з потоками повітря можуть поширюватися на досить пристойні відстані - в сусідні кімнати, на інші поверхи. Тому кожна людина протягом життя має можливість багаторазово зустрічатися з вірусом кору. Не дивно, що всього лише кілька десятків років тому (до щеплень) зустріти людину, яка не хворіла на кір було дуже важко.


Заходи профілактики


Вірус кору проникає в організм людини через слизові оболонки очей і верхніх дихальних шляхів. Він (вірус) відчуває особливу пристрасть до клітин центральної нервової системи, слизових оболонок кишківника і дихальних шляхів. Від моменту зараження до появи перших ознак хвороби проходить зазвичай 8-10 днів, іноді інкубаційний період подовжується до трьох тижнів, але коротше 7 днів він не буває ніколи.

Починається кір з підвищення температури, головного болю, кашлю, сльозотечі, кон'юнктивіту. Симптоми зберігаються 2-3 дні (іноді 5-6 днів), після чого виникає висип - рожеві цятки, які, зливаючись одна з одною, перетворюються в плями і, з'явившись спочатку на голові (за вухами, на обличчі ), повільно опускаються вниз, протягом двох-трьох днів добираючись до ніг.


5 важливих фактів про кір


1. Кір викликає суттєве зниження імунітету. На його тлі легко підхопити ще якусь інфекцію (як правило, бактеріальну). 

2. Під час кору відзначається різке зниження в організмі людини вміст вітаміну А і вітаміну С (аскорбінової кислоти), що може сприяти виникненню ускладнень. Вживання цих вітамінів під час хвороби обов'язкове, а почати краще вже тоді, коли тільки виникла загроза захворіти - наприклад, в дитячому садку у кого-то з дітей кір.

3. Хвора на кір дитина заразна вже за 1-2 дні до виникнення перших ознак хвороби і перестає бути такою за 5 днів після появи висипань.

4. Щеплення від кору - штучне зараження дитини вірусом, але дуже ослабленим. Приблизно у 10% дітей з 6 по 20 день після щеплення можуть бути помітні слабкі реакції у вигляді підвищення температури, а іноді появи кон'юнктивіту і незначних висипань. Ці симптоми зберігаються 2-3 дні, після чого все минає. Принципово важливим є той факт, що під час виникнення будь-яких ознак кору після щеплення - дитина абсолютно не заразна і може відвідувати дитячий колектив.

5. Шанси захворіти на кір повторно досить невеликі і не перевищують 0,5-1%.


Профілактика


Спеціального лікування від кору немає. Найкращий захист - вакцинація. В Україні є комплексна вакцина від кору, паротиту та краснухи. 

У випадку виникнення перших симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря.

Не захворій: Україну накрила епідемія кору фото

Не захворій: Україну накрила епідемія кору фото 1

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах