Слідом за кором: медики закликають львів’ян вакцинуватися від дифтерії

Новина - Події - Слідом за кором: медики закликають львів’ян вакцинуватися від дифтерії

Новина - Події - Слідом за кором: медики закликають львів’ян вакцинуватися від дифтерії

Події
26 сiчня 2018 14:25

Услід за кором в Україні можливий спалах дифтерії. За словами медиків, поширюється вона так само швидко – варто лише захворіти комусь одному. Лікарі закликають львів’ян вчасно робити планові щеплення. Для цього у місті є понад 19 тис. доз вакцин.

Вакцина проти дифтерії у поліклініках міста та сімейних амбулаторіях є для дітей, а також і для дорослих. Щепитися можна безкоштовно. У поліклінічному відділенні №2 першої міської лікарні з початку року зробили 140 щеплень, 20 із них – дорослим.

"За останні дні стало більше звернень дорослого населення про щеплення. Приходять, а перевірте чи в мене щеплення вчасно зроблене, чи необхідно вже робити, чи воно в мене не протерміноване. Дорослі почали звертатися більше", – розповіла zaxid.net завідувачка дитячого поліклінічного відділення Галина Хащевська.

Щеплення від дифтерії роблять дітям у два, чотири, шість та вісімнадцять місяців. Потім – у шістнадцять років. Ревакцинацію необхідно робити кожні десять років.

Нагадаємо, дифтерія передається повітрям чи після контакту з хворим. Якщо людина не вакцинована, збудник в організмі виділяє сильний токсин. Спершу дифтерія нагадує ангіну.

"Може бути незначний біль у горлі, може бути підвищення температури. А з часом, якщо оглядає лікар, то він побачить, що слизові оболонки вкриваються такою спеціальною плівочкою, виникає набряк навколишніх тканин і небезпека є в тому, що власне ця плівочка може перекрити дихальні шляхи і людина просто може задихнутись", – повідомила головний позаштатний епідеміолог Львівщини Наталія Іванченко.

Бактерія дифтерії небезпечна, адже уражає серце, нирки і нервову систему. У світі кожен другий випадок дифтерії в довакцинальний період закінчувався летально.

ДИВИСЬ ЩЕ:

Не захворій: Україну накрила епідемія кору

Яка причина: у Львові заборонили партнерські пологи

Навіть у суботу: львів’яни масово вакцинують дітей від кору

Новини України та світу 26 січня

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах