Дочекалися: в Україні скасували талони на запис до лікаря

Новина - Події - Дочекалися: в Україні скасували талони на запис до лікаря

Новина - Події - Дочекалися: в Україні скасували талони на запис до лікаря

Події
14 березня 2018 13:49

З 13 березня медичні працівники не зобов’язані заповнювати, опрацьовувати та зберігати низку облікових форм. Відповідний наказ № 157 від 26.01.2018 набрав чинності. Про це йдеться у повідомленні на офіційному сайті МОЗ.

"Водночас, МОЗ починає перехід на цивілізовану модель викликів лікарів додому та використання класифікації ICPC-2 у щоденній практиці лікарів. Ну і не менш важливо, що МОЗ визнає студентів звичайними людьми, а медична карта дитини для вступу в школу та дитячий садок є відтепер непотрібною", –? йдеться у повідомлені.

У МОЗ наголосили, що зберігання персональних медичних даних у навчальних закладах суперечить законодавству, оскільки вони не мають ліцензії на медичну практику. Всі дані про дитину повинні зберігатися у лікаря, якого обрали її батьки, підписавши відповідну декларацію.

"З 13 березня для вступу у школу або дитячий садок медична карта дитини є непотрібною. Її форма є недійсною, від батьків не мають права її вимагати", – йдеться в повідомленні МОЗ.

"Порядок огляду дітей до навчальних закладів також чекають зміни, про які ми проінформуємо пізніше. Планується приведення складу скринінгів для дітей до науково обґрунтованого рівня та традиційного для цивілізованих країн обсягу і відкриття можливостей проводити огляд сімейним лікарем або педіатром з залученням спеціалістів за умови реальної необхідності", – повідомили у відомстві.

З наказом, втрачають чинність такі форми:

№ 025-2/о "Талон для реєстрації заключних (уточнених) діагнозів"

№ 030/о "Контрольна карта диспансерного нагляду",

№ 025-3/о "Медична карта студента № __"

№ 025-4/о "Талон на прийом до лікаря"

№ 025-6/о "Талон амбулаторного пацієнта"

№ 026/о "Медична карта дитини (для дошкільного та загальноосвітнього навчальних закладів)"

№ 031/о "Книга запису викликів лікарів додому"

У МОЗ вважають першочерговим завданням скорочення кількості облікових форм із одночасним зменшенням кількості полів у них.

Усе звітування зводиться до 4 цифр в день: загальна кількість звернень до лікаря дорослих і дітей та кількість відвідувань дорослих та дітей вдома.

У студентів буде звичайна амбулаторна картка, а діти мають пройти тільки звичайні медичні огляди у свого лікаря, та отримати стандартну довідку.

З розгортанням електронної системи охорони здоров’я всі записи в журналі формуватимуться автоматично з записів амбулаторної карти. У результаті має залишитися лише один вид амбулаторної карти, який буде враховувати особливості надання медичної допомоги дорослим і дітям.

ДИВИСЬ ЩЕ:

Медреформа в дії: у комунальній поліклініці Львова чоловік отримав чек за медогляд

Підпиши декларацію з лікарем: в Україні набув чинності закон про медреформу

Львів’янам на замітку: гід по медичній реформі

Новини України та світу 14 березня

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах