Новини з полігону: на Грибовицькому сміттєзвалищі облаштовують 15 свердловин для біогазу

Новина - Події - Новини з полігону: на Грибовицькому сміттєзвалищі облаштовують 15 свердловин для біогазу

Новина - Події - Новини з полігону: на Грибовицькому сміттєзвалищі облаштовують 15 свердловин для біогазу

Події
13 червня 2018 11:04

На полігоні твердих побутових відходів у селі Великі Грибовичі проводяться роботи з облаштування 15 пілотних свердловин для визначення кількісних і якісних характеристики біогазу та динаміки його утворення. Про це повідомляють VG Львів у прес-службі ЛМР.

Ці роботи проводить підрядна організація ТОВ "Науково-виробнича фірма "ІНГАЗ" на підставі договору, укладеного з ЛКП "Збиранка" за результатами тендеру. Роботи проводяться з метою прийняття правильного рішення, яке буде закладене в комплексному проекті рекультивації полігону. А саме на основі отриманих результатів зможемо визначити, що роботи з біогазом. Державними будівельними нормами (ДБН) передбачено два можливі варіанти використання біогазу: енергетичний — виробництво теплової або електричної енергії, або спалювання, якщо цього біогазу є небагато.

"Зараз проводиться буріння, після чого буде здійснено відбір біогазу і проведення моніторингу біогазу на предмет кількісних і якісних характеристик. Ми будемо мати технічний звіт, у якому буде прописано характеристики біогазу, динаміка його утворення в залежності від пори року і погодних умов, і пропозиції, що з ним робити. З кожної з свердловин буде здійснено відбір проб для аналізу, і такі проби будуть проводитися з певною періодичністю для проведення моніторингу. Тобто перші результати ми будемо мати після першого відбору проб, а далі буде уточнення щодо стабільності утворення біогазу. Ці пропозиції будуть закладені в комплексний проект з рекультивації полігону", — повідомив Сергій Сало, виконувач обов’язків директора департаменту з питань поводження з відходами.

Оголошення тендеру на коригування проектної документації з рекультивації полігону в селі Великі Грибовичі відбулося 27 квітня 2018 року на сайті електронних закупівель Prozorro. За результатами аукціону, який відбувся 15 травня, потенційним переможцем визначено ТОВ "Діпрокомунбуд", м. Харків. 21 травня на сайті Prozorro було повідомлено, що ТОВ "Діпрокомунбуд" стало офіційним переможцем тендеру.

ТОВ "Діпрокомунбуд" має досвід проведення таких робіт, зокрема проектували реконструкцію звалища твердих побутових відходів м. Балаклія, Харківської області, площею 17,9 гектарів, у 2014 році. Проектували нове будівництво комплексу з переробки твердих побутових відходів з системою збору, утилізації полігонного газу та виробництва електричної енергії у м. Дергачі Харківської області, площа 39,6 гектарів, у 2017 році. З ТОВ "Дніпрокомунбуд" було підписано договір на виконання робіт з коригування проектної документації з рекультивації полігону в селі Великі Грибовичі. Договір включає повний комплекс робіт з розробки проекту коригування та проходження експертизи. Замовником робіт є ЛКП "Збиранка".

Раніше  VG Львів повідомляв, що 1 червня у Києві підписали угоду на отримання 35 млн євро кредиту від ЄБРР для будівництва сміттєпереробного заводу у Львові та на рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища.

Додамо, що Європейське екологічне бюро не підтримує будівництво сміттєпереробного заводу у Львові у такому вигляді, як це заплановано. Відтак Генсекретар Європейського екологічного бюро Джеремі Вейтс висловив подив із приводу того, що Європейський банк реконструкції і розвитку дає кошти на будівництво такого заводу у Львові.

Розробка проекту сміттєпереробного заводу, який хочуть збудувати на вул. Пластовій, 13, затягнулася. І зважаючи на те, що влітку 2019 Львівська ОДА втратить свої повноваження на вивіз сміття, а завод зможуть запустити лише наприкінці 2020 року то Львівська міськрада планує звозити відходи на перевантажувальну станцію.

Від моменту трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі минуло два роки, і досі нікого не покарано.

Дивись ще:

Львів без сміття: названо переможця тендеру на проектування заводу з переробки

Сміттєва проблема: готовий проект рекультивації львівського сміттєзвалища

Прекрасна новина: Львів отримав 35 мільйонів євро для будівництва сміттєпереробного заводу

Естетично і без запаху: у Львові встановлять підземні контейнери для сміття

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах