Скандал у храмі: львів’ян обурили заняття з йоги в органному залі

Львів’яни обурилися заняттями йоги у храмі

Львів’яни обурилися заняттями йоги у храмі

Події
01 серпня 2018 12:36

У Львові, в Будинку органної та камерної музики, провели заняття з йоги. Оскільки будівля органного залу є колишнім римо-католицьким костелом, де також відбуваються богослужіння, проведення такої події в день святкування 1030-річчя хрещення Русі обурило львів’ян.

Про недоречність йоги в органному залі на своїй сторінці у Facebook написала колишня консультантка з комунікацій Львівської архидієцезії РКЦ Олена Кулигіна. За кілька годин її пост зібрав з півтори сотні коментарів та кілька десятків поширень.

"Коли я побачила анонс цієї події, то спочатку був шок, тепер по факту просто огида. І мати в голові. Зневага до віруючих людей – це не те, що може прикрасити будь-якого молодого і прогресивного менеджера. Якщо тобі вже дісталась робота в храмі, який є об’єктом суперечок, то будь тим, хто згладжує конфлікти", – пише Олена Кулигіна.

Як розповів у коментарі Tvoemisto.tv заступник директора органного залу Тарас Демко, заняття з йоги було соціальним безкоштовним проектом, у якому міг взяти участь кожен охочий. За його словами, з організаторами заняття попередньо проговорили, що під час нього не буде ніяких провокативних поз, люди будуть просто медитувати під тиху музику, фонограму.

"Йога – це духовна практика, і загалом нічого зневажливого в ній немає. У нас хороші стосунки з настоятелем і релігійною громадою, але ми не повинні з ними погоджувати репертуар концертів або події, які тут відбуваються. Очевидно, що чогось вульгарного чи такого, що суперечить моралі, ми не будемо допускати у стінах концертного залу, який колись був костелом. Тим не менше, ми розуміємо, що тут релігійна громада є офіційним суборендарем, тому під час концертів, наприклад, ми завжди закриваємо вівтар, як це і було раніше, адже люди сидять до нього спиною, і це може образити почуття вірян. Так само було і під час заняття з йоги", – каже Тарас Демко.

Додамо, що будівлю римо-католицького костелу святої Марії Магдалини, де зараз розташований органний зал, побудовано між 1600 і 1612 роками ченцями-домініканцями на місці старого дерев’яного храму. Пам’ятка неодноразово зазнавала спустошень та пожеж. У 1754-1758 роках церкву розширив та перебудував архітектор Мартин Урбанік.

З 1783 року храм став парафіяльним. Сучасного вигляду він набув у 1870 році. У радянський період, з 1962 року, певний час тут розміщувався спортивний зал. У 1960-х роках будівлю пристосували під органний зал Львівської консерваторії імені Миколи Лисенка.

З 1998 року тут відбуваються римо-католицькі богослужіння.  З 2000-х років довкола будівлі точаться суперечки, оскільки римо-католицька громада святої Марії Магдалини вимагає повної передачі храму в їхні руки.

ДИВИСЬ ЩЕ:

Сепаратизм і кохання: екс-соліста львівської опери звинуватили у розбещенні 13-річної дівчинки

З днем народження, Гітлере: як покарали львівську вчительку за пост у "Фейсбук"

Відеошок: у Луцьку чотирирічний хлопчик за кермом автомобіля збив людину

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах