Криниця з левами: у Львові запрацював фонтан на Коперника

У Львові запрацював фонтан на Коперника. Фото: ЛМР

У Львові запрацював фонтан на Коперника. Фото: ЛМР

Події
01 серпня 2018 15:40

На вулиці Коперника запрацював фонтан "Криниця з левами". Про це VG Львів повідомили у прес-службі Львівської міськради.

На місці уже встановили дві відреставровані скульптури левів та запустили роботу фонтану. Залишається лише замостити невеличку ділянку тротуару бруківкою, який розкопали для підведення води.

"Фонтан "Криниця з левами" з’явився у Львові в середні ХІХ століття. До нього вода була проведена з джерела. Левів тут встановили значно пізніше, ніж була облаштована сама криниця. З часом вода перестала текти, бо джерела замулились", — повідомила начальниця управління історичного середовища Лілія Онищенко.

Криниця з левами: у Львові запрацював фонтан на Коперника фото

Реставрацію криниці розпочало минулого року підприємство "Оберіг Груп". Бюджет проекту становив 200 тисяч гривень. Лілія Онищенко розповіла, що біля фонтану перемурували підпірну стінку, бо через потрапляння ґрунтових вод вона фактично була зруйнована, а також розчистили криницю. Скульптури левів, які до фонтану перенесли зі старої ратуші, очистили в майстерні від забруднень.

Криниця з левами: у Львові запрацював фонтан на Коперника фото 1

"Леви були в жахливому стані. Над ними було постійно затінене середовища — зверху росли дерева, була постійна волога, тому вони поросли мохом, лишайниками і різними біонаростами. Також деякі елементи левів були замазані міцним цементним розчином, який теж потрібно було видаляти. Щоб їх не пошкодити, ми задіяли професійного спелеолога", — розповів реставратор підприємства "Оберіг Груп" Андрій Федоришин.

Фонтан буде працювати тільки у літню пору, а на зиму його закриватимуть.

ДИВИСЬ ЩЕ:

Як пережити: львів’ян попереджають про неймовірну спеку

За 26 мільйонів: на Львівщині відкрили сучасний аквапарк

Відеофакт: у Львові серед вулиці виник гарячий фонтан

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах