Смерть від кору: стало відомо, що погіршувало стан дитини

У Львові від ускладнень кору померла 3-річна дитина

У Львові від ускладнень кору померла 3-річна дитина

Події
03 жовтня 2018 10:03

У Львові від ускладнень кору померла 3-річна дитина. Лікарі боролися за життя дівчинки понад 2 тижні. Пацієнтка не мала потрібного щеплення через вроджені вади розвитку. Це погіршувало стан дитини.

Заразилася вона недугою від братів і сестер. У неї – вроджений розлад психомоторики, так званий синдром Денді-Уолкера. Це стало причиною ускладнення перебігу кору. Спочатку почалися розлади дихання, пневмонія й запалення мозку – енцефаліт.

"Кір пробігав надзвичайно тяжко. З розвитком церебральної коми і ускладненням зі сторони центральної нервової системи. Дівчинка була на штучній вентиляції легень. Боротьба за її життя йшла біля трьох тижнів. На жаль, вичерпались можливості організму", – розповів zaxid.net завідувач відділення інтенсивної терапії Віктор Токарев.

Це вже друга дитяча смерть від кору на Львівщині цього року. У квітні померла 3-річна нещеплена дитина. У лабораторному центрі повідомили, що понад 80% маленьких пацієнтів із кором не були вакциновані.

Вакцинуватися можна у будь-якій поліклініці міста. Пані Світлана прийшла планово вакцинувати свою молодшу доньку, але поки що не від кору. Однак жінка зробить дитині щеплення й від цієї інфекції, коли прийде час.

"У нас ще є старша дитинка – їй вже сім років. І ми пройшли повністю всю вакцинацію", – зазначила мама Анастасії Світлана.

У дитячому віці щеплення за календарем має бути в один рік і повторно – в шість. Якщо пропустили, варто вакцинуватися й у старшому віці. Вакцина Priorix захищає від кору, краснухи й паротиту. 

"Батьки приходять у будь-який день, і ми то коригуємо. Старшу дитину треба провакцинувати двома дозами для того, щоб був добрий імунітет. Бо дія вакцини полягає в тому, щоб виробити антитіла від даних захворювань", – зазначила сімейна лікарка п'ятої міської лікарні Ольга Гродзік.

Вакцина не дає 100% гарантії. Вірус можна підхопити у людному місці. Проте епідеміологи зазначаєють, що вакциновані пацієнти рідко мають ускладнення й майже ніколи не помирають від кору.

"Якщо кожного дня люди звертаються з хворобою, і кір є заразним на 99% для оточуючих, які не хворіли і не вакциновані, то, на жаль, можна передбачити, що кількість звернень ще буде продовжуватися", – додала головна епідеміологиня Львівщини Наталія Тімко.

Нагадаємо, Львівщина лідирує серед кількості хворих на кір в Україні. З початку року у Львівській області захворіло майже 3000 мешканців: 918 дорослих і 2055 дітей

ДИВИСЬ ЩЕ:

Понад 200 захворілих: на Яворівському полігоні — масштабний спалах кору

Не відступає: на Львівщині — нові випадки захворювання на кір

Бережись: на Львівщині щотижня зростає кількість хворих на кір

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах