Медзаклад чи пацієнт: хто оплатить львів'янам виклик лікаря додому

Хто опллачує виклик сімейного лікаря додому у Львові

Хто опллачує виклик сімейного лікаря додому у Львові

Події
23 жовтня 2018 12:11

Підписуючи декларацію з лікарем львів’янам слід знати, як далеко від дому працює медик, бо саме пацієнт буде оплачувати дорогу сімейного лікаря додому. Однак, найкраще обговорити це питання з лікарем під час підписання декларації.

"Ми одразу попереджаємо про питання доїзду лікарів. Якщо ви переїхали з вулиці Мазепи на Сихів або навпаки, то лікар має попередити, що на виклик не приїжджатиме своїм ходом. Потрібно або приїхати до лікаря самому, або забезпечити йому транспорт, або інші варіанти – це ваша проблема буде. Говорімо відверто: лікаря треба поважати. Не повинен лікар бігати на 40 викликів, коли падає дощ, а людині просто лінь вийти з хати", – розповів Tvoemisto.tv керівник управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимир Зуб.

Однак прес-секретарка Національної служби здоров’я України (НСЗУ) Інга Ткаченко вважає, що дорогу має оплачувати медзаклад.

"Питання чи їхати, чи ні до пацієнта, чи є дійсно підстави, чи ні – це все вирішує лікар. Якщо їхати – питання організації цілком на ньому, адже за пацієнта, який його обрав, медзаклад отримує кошти. Тобто якщо лікар вирішив, що підстави для приїзду є, то питання логістики вирішує медзаклад, а не пацієнт", – зазначила Інга Ткаченко.

У Національній службі здоров’я України наголошують, що пацієнт має довіряти лікареві, якого обрав, якщо той вважає, що підстав іти до пацієнта додому немає.

"Якщо пацієнт оцінює свій стан критично, завжди можна викликати швидку", – додала Інга Ткаченко.

Директорка департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації Ірина Микичак вважає, що найкраще – обговорити це питання з лікарем під час підписання декларації, адже жодних регуляторних документів з приводу виклику лікаря додому від Національної служби здоров’я України немає.

"Якщо я живу в центрі, а лікар працює на Майорівці, то я свідома того, що він не мав би їхати до мене додому. Ви маєте досягнути консенсусу з ним – чи готові, чи не готові ви його довезти. Я би радила шукати лікаря поблизу дому. Ніде не йдеться про те, що гроші за пацієнта мають покривати і транспортні витрати", – розповіла Ірина Микичак.

У прес-службі Національної служби здоров’я України на запитання про те, чи виклики лікарів пацієнтами додому будуть регламентуватись нормативними актами, відповіли, що "наразі є, як є".

ДИВИСЬ ЩЕ:

Покрокова інструкція: як укласти угоду з лікарем

І джгут накладе, і клізму поставить: обрано найкращу медсестру України 2018

Перелік від Мінздоров'я: які медичні послуги стануть безкоштовними для львів'ян

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

Підписуйтеся на нас в Іnstagram

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах