Дивись фото: як реконструюють сад Палацу Потоцьких

У Львові реконструюють сад Палацу Потоцьких

У Львові реконструюють сад Палацу Потоцьких

Події
20 листопада 2018 16:14

У саду позаду Палацу Потоцьких у Львові триває реконструкція. Сад почали оновлючати в липні цього року і вже повністю підготували до зими, облаштували пішохідні доріжки та висадили нові рослини.

За словами прес-секретаря Львівської галереї мистецтв Василя Мицько, розпочати реконструкцію вирішили, адже кущі туї по центру саду почали сохнути.

"Сад був закладений на місці, де в кінці Радянського Союзу робили вхід в шахту підземного трамваю. В тих місцях ґрунт сягає 15-20 сантиметрів над бетоном. Там і росли туї. Ми вирішили їх перенести в сторону, аби прикрити неестетичні технічні приміщення і символічно позначити межу нашої території", – розповів Tvoemisto.tv Василь Мицько.

Дивись фото: як реконструюють сад Палацу Потоцьких фото

Замість туй в галереї висадять вазонки, адже місце не придатне для висадки дерев через бетон. Прибрати бетон неможливо, адже під ним шахта, а вазонки будуть мобільною альтернативою – їх виставлятимуть за потреби і на зиму забиратимуть в приміщення.

Василь Мицько зазначив, що малюнок парку робили за обрисами колишнього директора галереї Бориса Возницького.

Для облаштування пішохідних доріжок закупили спеціальну крихту, через яку може стікати вода.

Дивись фото: як реконструюють сад Палацу Потоцьких фото 1

"Спочатку асфальт покрили полотном, потім засипали його крихтою. Також встановили на доріжках спеціальні гумові обмежувачі, які використовуються на клумбах в центрі міста", – розповів Василь Мицько.

Газон саду покропили пестицидами, аби вивести бур’яни. Потім землю переорали і засіяли новою травою. Для доглядуза газоном в галерею закупили професійну газонокосарку.

До того ж, у саду висадили 1000 крокусів – багаторічні цибулеві рослини, які за зовнішнім виглядом нагадують тюльпан. Їх висадили по периметру доріжок. Перші крокуси мають показатися в саду як тільки розтане сніг.

"Музей книги –  це будівля, яка мала використовуватися як тимчасова підсобка для будівничих підземного трамваю. Але найбільш довговічне саме те, що роблять тимчасовим, тому зараз це квадратний будиночок з білої цегли. Тут є спеціальні вимоги до архітектури в межах Палацу, тому до фасаду, яких виходить в сад ми прикріпили сітку і посадили виноград. Він буде плестись і утворювати живу стіну. В результаті хочемо отримати зелений куб", –  додав Василь Мицько.

Дивись фото: як реконструюють сад Палацу Потоцьких фото 2

Зараз сад повністю готовий до зими і ніяких робіт в галереї взимку проводити не збираються. Однак на весну до саду планують запросити спонсорів та меценатів, які могли би подарувати Палацу нові дерева та вазонки.

Василь Мицько зазначив, що закупити і посадити рослини – це найлегше, що залишається зробити. Тепер в галереї також думають над облаштуванням простору та встановленням лавок. Їх планують поставити по периметру саду, чи неподалік самого Палацу Потоцьких.  

Незважаючи на роботи в саду, він весь час залишається відкритим. Територія палацу відкривається щодня о 8 ранку, а закривається разом з останніми відвідувачами. Щоправда, в зимовий період відвідування намагаються обмежити до 21 години.

Дивись фото: як реконструюють сад Палацу Потоцьких фото 3

ДИВИСЬ ЩЕ:

Замість занедбаного готелю: як зміниться "Тустань" на Любінській

Під час ремонту: у львівській поліклініці майстри виявили унікальну знахідку

З містком, кораблем і лазанками з водоростей: на Панча у Львові облаштують озеро

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

Підписуйтеся на нас в Іnstagram

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах