Поїсиш завтра: у МОЗ розповіли, як очистити організм від "шлаків"

У МОЗ розповіли, як очистити організм від "шлаків"

У МОЗ розповіли, як очистити організм від "шлаків"

Події
26 квiтня 2019 17:03

У МОЗ радять очищувати організм від старих молекул, так званих шлаків, за допомогою регулярного голодування. Про це повідомила виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook.

Виявляється практика голодувати може бути корисною не лише протягом одного дня на рік. Стародавня практика посту в наш час здобула наукове підтвердження та Нобелівську премію з медицини. Йдеться  про автофагію.

Білки, які неправильно "згорнуті", старі органели, віруси та бактерії, які могли поглинути клітини імунної системи потрапляють в лізосоми і знищуються. Лізосома нагадує пухирець всередині клітини із ферментами, які знищують непотріб.

Цей процес називається автофагія – дослівно, "самопоїдання". Він відбувається в тілі постійно, але кволо. Активує автофагію низка чинників, з-поміж яких – голодування, просто обмеження калорій та фізичні навантаження. 

Періоди голодування допомагають нормалізувати вагу та баланс холестерину. Порушення механізмів автофагії спостерігається при нейродегенеративних захворюваннях. З віком та при регулярно високих рівнях інсуліну автофагія сповільнюється. І навпаки – коли ми голодні, коли немає інсуліну і натомість є гормон глюкагон, автофагія запускається

Обмеження калорій у той чи інший спосіб – це модна та науково обґрунтована дієта. Для найкращого запуску автофагії голодування має тривати впродовж 18-24 годин. Тобто для “очищення клітин від шлаків” слід робити розвантажувальний день або пропускати вечерю і сніданок. Можна їсти лише в певний період дня: наприклад, з 11 години по 18 – але ж не постійно. 

Іншими шляхами "обмеження калорій" є підхід, коли ми харчуємося як завжди, але влаштовуємо дні дуже обмеженого споживання їжі. Популярний варіант 5х2, коли ми п’ять днів їмо як завжди, і два дні споживаємо не більше ніж 500-600 ккал. 

Протипоказання:

  • Люди, які "заїдають стрес", можуть після дня автофагії з’їсти значно більше, ніж треба;
  • Голодувати і тренуватися не варто. Можливе запаморочення та дуже низька ефективність тренувань. Особливо це стосується бігу чи плавання;
  • Діабет 1 та 2 типу і голодування несумісні. Введення інсуліну на тлі голоду може критично знизити рівень цукру в крові.
  • Вагітним жінкам також не варто голодувати, а дотримуватися повноцінного, хоч і не надмірного, харчування.

ДИВИСЬ ЩЕ:

По яблучку щодня: Супрун розповіла про користь червонобоких

Менше плюшок, більше води і руху: у МОЗ розповіли, як зберегти здоров'я

Не витрачайся: у МОЗ розповіли, які продукти не б'ють по здоров’ю та кишені

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

Підписуйтеся на нас в Іnstagram

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах