Щойно з дерева чи в таблетках: у МОЗ розповіли, як правильно вживати вітаміни

У МОЗ розповіли, як правильно вживати вітаміни

У МОЗ розповіли, як правильно вживати вітаміни

Події
02 травня 2019 12:26

Українці купують біологічно-активні добавки і вітаміни у вигляді пігулок, щоб отримати більше поживних речовин і спростити собі життя. Виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я Уляна Супрун вирішила розвіяти цей популярний міф.

Чи справді овочі і фрукти стали менш поживними останніми десятиліттями? Вміст вітамінів та мінералів різниться в залежності від сорту, зразка, місця вирощування, застосування добрив тощо. Дослідження вказують, що в овочах та фруктах менше стало передусім мінералів, а також вітамінів В2 та С.

Офіційні харчові рекомендації, наприклад, Food and Nutrition Board (США), радять отримувати вітаміни і мінерали із їжі, а не з добавок.

  • Вітамін С в пігулці — це просто вітамін. Вітамін С в смородині чи яблуках — це не лише вітамін, а й поживні речовини, клітковина, вода, купа інших вітамінів, антиоксиданти. І так з усіма вітамінами.
  • Збалансована їжа — це здоровий кишківник. Якщо їсти нерегулярно, переїдати, їсти сміттєїжу, і потім “полірувати” це пігулками, то це буде краще, ніж нічого, але гірше, ніж просто правильне харчування. Бо здоровий кишківник це щоденна робота.

До того ж, приймати добавки “про всяк випадок” категорично не рекомендується.

Уляна Супрун зазначає, що єдиного тесту на вміст вітамінів в тілі не існує. Брак вітаміну D чи В12 можна визначити завдяки аналізам. Щодо решти вітамінів слід зважати на ознаки нестачі, а інколи на те, що після прийому вітаміну стало краще. 

У МОЗ розповіли, як правильно вживати вітаміни

У МОЗ розповіли, як правильно вживати вітаміни

Десятирічні дослідження показали, що особливих побічних ефектів, як-то збільшення смертності від прийому добавок немає. Але особливого сенсу також. Вітаміни не зменшують захворюваність на серцево-судинні хвороби, інфаркти та інсульти, не запобігають появі чи розвитку деменції. 

  • Дослідження 77 тисяч людей показало, що надмірний прийом вітамінів В6 та В12 збільшує розвиток раку легень в чоловіків. 
  • Надмірна кількість кальцію та вітаміну D потенційно збільшує ризик виникнення каменів у нирках. 
  • “?-каротин, вітамін Е, можливо, високі дози вітаміну А в добавках шкідливі” такий висновок редакторська колонка в журналі Annals of Internal Medicine. 

Дієтичні добавки можуть бути корисні для людей з певними медичними показаннями, які визначає лікар. Передусім добавки рекомендовано людям, які з якихось причин не можуть отримати всі необхідні речовини із їжі:

  • вагітні жінки, особливо з багатоплідною вагітністю
  • люди із порушеннями всмоктування в шлунково-кишковому тракті (хоча тут доцільність перорального прийому вітамінів сумнівна)
  • люди, що пережили голодування або тривале недоживлення
  • люди, що сидять на суворій дієті і при цьому багато тренуються (танцюристи, елітні атлети)
  • люди, що дотримуються раціону, що виключає певні продукти (веганство, відмова від вуглеводів)
  • люди, що підтримують протестне голодування та виходять із нього. 

За словами міністра, одна добавка не здатна замінити повноцінний раціон. Саме їжа значно багатша та корисніша для організму, тому вона має бути першоджерелом всіх корисних речовин.

ДИВИСЬ ЩЕ:

По яблучку щодня: Супрун розповіла про користь червонобоких

Менше плюшок, більше води і руху: у МОЗ розповіли, як зберегти здоров'я

Не витрачайся: у МОЗ розповіли, які продукти не б'ють по здоров’ю та кишені

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

Підписуйтеся на нас в Іnstagram

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах