Збережи молодість: Супрун розповіла, як колаген впливає на організм і де його брати

Супрун розповіла, як колаген впливає на організм і звідки його брати

Супрун розповіла, як колаген впливає на організм і звідки його брати

Події
25 липня 2019 15:45

У шкірі, сухожиллях, суглобах і судинах є колаген — величезний білок, по-своєму впорядкований в кожній ділянці тіла та "прошитий", аби утворилася сітка належної пружності. Очільниця Мінздоров'я Уляна Супрун розповіла, як він впливає на організм і звідки його брати.


Про життя колагену


Цей білок складається переважно із трьох амінокислот. Гліцин та пролін ми синтезуємо самі, а ось лізин маємо спожити із їжею. Це незамінна амінокислота.

За словами Уляни Супрун, колаген у шкірі руйнується і замінюється новим. Його утворення наново підтримують статеві гормони: естрогени в жінок, тестостерон в чоловіків. Колаген також може псуватися внаслідок вільнорадикальних процесів в шкірі, а також завдяки дії ультрафіолету. 

Отже, щоб в шкірі чи інших органах був колаген, потрібні незамінні амінокислоти, вітамін С, певний рівень статевих гормонів, та відсутність тривалої дії ультрафіолету. 


Ефективність застосування добавок колагену


Колаген є джерелом амінокислот. Чи увійдуть вони до складу нового колагену, залежить від гормонального фону, наших енергозатрат, перебування на сонці та потреби шкіри у відновленні. 

Ви можете пити колаген або його пептиди, як на те ваша воля. Якщо не болить шлунок і добре відбувається травлення, ніхто цього не забороняє. 

Хоча, якщо ви бігаєте, і вам радять пити колаген, бо "стираються коліна", не погоджуйтеся. Поки у вас нормальний індекс маси тіла і здоровий раціон, остеоартрит вам не загрожує.


Де взяти колаген


Всім відомий частково гідролізований колаген — желатин. Ви можете його додавати до фруктових пюре і робити желе — це поєднає вітамін С, флавоноїди із амінокислотами колагену. Колаген та його амінокислоти присутні в рибній юшці та холодці, тож можете час від часу готувати драглисті страви. 
 

Нагадаємо, експерти назвали головні продукти від депресії
 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах