Пояснення МОЗ: у яких продуктах слід уникати пальмової олії

Супрун розповіла про користь і шкоду пальмової олії

Супрун розповіла про користь і шкоду пальмової олії

Події
05 серпня 2019 16:26

Очільниця МОЗ Уляна Супрун запевняє, що пальмова олія точно не є отрутою, але все ж варто знати у яких продуктах слід її уникати.

У пальмовій олії, яку ще не поділили на тверду та рідку, і не рафінували, багато про-вітаміну А, лікопену, трьох форм вітаміну Е і фітостеролів. На жаль, переважно ми стикаємося вже із рафінованими та розділеними фракціями пальмової олії чи навіть маргаринами на основі пальмового олеїну.

Пальмова олія, її фракції чи маргарини на її основі, входять передусім до складу дешевих солодощів, низькоякісних сирів, а також недешевих шоколадних кремів. Солодощі шкідливі високим глікемічним індексом, високим вмістом жирів, та відсутністю необхідних нам нутрієнтів і клітковини. Маргарини із пальмовою олією шкідливі, бо в маргаринах є транс-жири. Тому краще обирати якісний чорний шоколад, ягоди чи готувати домашні солодощі. 

Зокрема, Супрун зазначила, що пальмова олія — не єдине “зло” в нашому раціоні. Для здоров’я шкідливо смажити на соняшниковій олії чи їсти багато арахісу, транс-жирів, надто солоної їжі, алкоголю, курити цигарки, вживати ковбасні вироби, афлатоксини грибів (вони трапляються в горіхах), надмірна кількість ультрафіолету, вихлопні гази та викиди виробництва і, звичайно, мати надмірну вагу.

Тому єдина порада, підкріплена дослідженнями, звучить так: їжте якомога менш процесовану їжу, про яку ви точно знаєте, як та з чого вона зроблена, та уникайте смаження і надлишку будь-яких жирів в раціоні.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах