В Україні прогнозують епідемію дифтерії: симптоми, способи передачі, вакцинація, лікування

В Україні прогнозують епідемію дифтерії: симптоми, способи передачі, вакцинація, лікування.

В Україні прогнозують епідемію дифтерії: симптоми, способи передачі, вакцинація, лікування.

Події
30 жовтня 2019 09:58

Єдиний надійний спосіб захиститися від дифтерії, спалах якої прогнозують в Україні вже найближчим часом, зробити вакцинацію. Про це заявив начальник міського управління охорони здоров’я Львівської міськради Володимир Зуб, закликавши львів’ян не зволікати зі щепленням.


За 8 років від дифтерії померли 700 людей


За словами Володимира Зуба, під час епідемії дифтерії в Україні з 1991 до 1998 року, спричиненої низьким охопленням дітей вакцинацією та відсутністю ревакцинації дорослих, на дифтерію захворіли близько 20 тисяч людей, 696 з них померли.

Спеціалісти, які працюють у сфері інфекційної безпеки, попереджали, що як вгамується спалах кору, нас очікує зростання захворюваності на дифтерію. І цей момент настав — у вересні, жовтні в нас випадки кору не зареєстровані, але існує реальний ризик зростання захворюваності на дифтерію.

"Підставою стверджувати так є ще й інформація про рівень вакцинації на території міста Львова: на жаль, рівень вакцинації в різних вікових категоріях коливається від 50 до 75%. Для того, щоби територія була захищена, треба щоби охоплення вакцинацією складало не менше ніж 95%. Тобто ми не маємо сьогодні колективного імунітету, колективного захисту від дифтерії", — розповів Володимир Зуб.


Вакцина – безкоштовна


Як розповідає Володимир Зуб, специфіка дифтерії в тому, що вакцинацію треба проводити з маленького віку — він народження, і після 16 років — кожні 10 років ревакцинуватися.

"Я звертаюся до всіх мешканців міста Львова: якщо ви хочете бути захищеними — прийдіть і вакцинуйтеся, зверніться до сімейного лікаря. Вакцини дають безкоштовно, вакцин у поліклініках достатньо. Так ви захистите себе і своїх рідних від важкого захворювання", — розповів Володимир Зуб.

Єдиний надійний спосіб захиститися від дифтерії, спалах якої прогнозують в Україні вже найближчим часом, зробити вакцинацію. Фото Олександр Мазуренко.

Єдиний надійний спосіб захиститися від дифтерії, спалах якої прогнозують в Україні вже найближчим часом, зробити вакцинацію. Фото Олександр Мазуренко.


Симптоми дифтерії 


Дифтерія — це гостре інфекційне захворювання, що найчастіше вражає ротоглотку, але нерідко зачіпає гортань, бронхи, шкіру та інші органи. На місці, яке вражає інфекція, відбувається запальний процес з фібринозним нальотом. Збудник дифтерії — грампозитивна палочковидна бактерія Corynebacterium diphtheriae (бактерія Леффлера). 

Спочатку захворювання майже нічим не відрізняється від інших респіраторних захворювань: висока температура, головні болі і, що характерно, попри ураження мигдалин, болі в горлі не є надзвичайно інтенсивні.

"Паличка, яка попадає на слизові, спочатку викликає павутиноподібний наліт, який згодом стає щільнішим. Також починається набряк шийної підшкірної клітковини, і чим більша інтоксикація — тим більше при пальпації робиться тістоподібна шкіра, і людині стає важко дихати. Якщо не почати вчасно лікування, подальший перебіг може бути таким, що утворюються фібринозні нальоти на дихальних шляхах — на глотці і трахеї. І найважче це переносять маленькі діти, бо плівки повністю закривають дихальний шлях, і дитина починає задихатися. І потім, якщо не лікувати, починається дифтерійна пневмонія. Лікування — тільки в інфекційній лікарні", — розповіла сімейна лікарка, працювала у 90-х роках під час спалаху інфекції Марта Луковська.


Способи передачі 


Інкубаційний період хвороби — від 2 до 10 днів. Основний механізм передачі — повітряно-крапельний, рідше може реалізуватися й контактний (наприклад, при дифтерії шкіри). Найчастіше дифтерія поширюється при чханні, кашлі чи диханні, заразитись можна також через посуд, іграшки, канцелярські товари та інші речі, яких торкався хворий чи носій. Джерелом інфекції є хворий або носій.

Дифтерія дуже небезпечна тим, що сам збудник виділяє екзотоксин, який є одним з найпотужніших токсинів, який може призвести навіть до летального наслідку. Щоб захиститися, треба сформувати антитоксичний імунітет. І саме вакцинація дозволяє сформувати антитоксичний імунітет, і зменшується сприйнятливість до цієї інфекції.


Раз на 10 років потрібна ревакцинація 


Тож всі, хто не зробив за останні 10 років чергової вакцинації, повинні зараз самостійно звернутися до свого сімейного лікаря, пройти огляд і отримати щеплення.

"Вакцина — цілком безпечна, всі вакцини мають на собі флаконний термоіндикатор — тобто кожен наочно може переконатися, що не порушений холодовий ланцюг при їх зберіганні. Сама процедура є зовсім безболісною. Хоча у післявакцинальному періоді можливі деякі місцеві і загальні реакції — це незначне почервоніння, набряк у місці ін’єкції, може бути незначне підвищення температури, тому не треба лякатися — це нормальна реакція організму на введення анатоксину. Час формування імунітету — два тижні після вакцинації", — розповіла головна позаштатна спеціалістка з епідеміології управління охорони здоров’я Львівської міськради Олена Баворовська.

Нагадаємо, що через спалах дифтерії на Закарпатті до лікарні потрапили 12 студентів.

Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook

Читайте всі новини у нашому каналі Телеграм, додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах