У 25-річної львівської вчительки виявили відкриту форму туберкульозу

У Львові у 25-річної вчительки діагностували відкриту форму туберкульозу.

У Львові у 25-річної вчительки діагностували відкриту форму туберкульозу.

Події
14 листопада 2019 17:26

У Львові у 25-річної вчительки початкових класів діагностували відкриту форму туберкульозу. 

Як розповіла завідувачка відділення особливо небезпечних інфекцій міського відділу Львівського обласного лабораторного центру МОЗ України Ганна Павлів, учителька школи №78, що на Замарстинівській, 132а, захворіла 24 жовня. 

"Цього ж дня вона звернулася до сімейного лікаря зі скаргами на погане самопочуття, підвищену температуру тіла. Їй зробили рентген і запідозрили туберкульоз. 25 жовтня вчительку ретельно обстежили у фтизіатричному диспансері, де і підтвердили відкриту форму туберкульозу. Її відразу скерували у лікувальний заклад", – повідомила ZAXID.NET Ганна Павлів.


Провели батьківські збори і дезінфекцію


За словами Ганни Павлів, як тільки стало відомо, що у вчительки відкрита форма туберкульозу, працівники відділу відразу повідомили про це директорку школи. 

"Як тільки стало відомо про хворобу вчительки, ми своїми силами провели дезінфекцію шкільного приміщення. Це було під час осінніх канікул. Наступного дня до нас прийшли працівники санстанції зі своїми засобами і ще раз провели дезінфекцію. Усіх дітей обстежили, жодної хворої дитини нема. У школі провели батьківські збори, на які запросили не лише батьків дітей, яких вчила вчителька, а усіх бажаючих, медиків, де всім розповіли, що це за хвороба, і як діяти", – повідомила  заступниця директора з навчально-виховної роботи ЗСШ №78 Олександра Пашук.


Проходила медогляд, але флюорографія нічого не показала


Усі вчителі раз на рік, як твердить заступниця директора, проходять медогляд. Учителька, що захворіла, останній медогляд і флюорографію проходила 16 серпня 2019 року і була допущена до роботи до 2020 року. Вона не кашляла, не ходила на лікарняні.

Директор Центру легеневого здоров’я, головний експерт з фтизіатрії департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації Любомир Рак повідомив, що флюорографія, яку вчителька проходила у серпні, могла і не показати захворювання. Бувають приховані форми, навіть не завжди рентген показує захворювання, а за сприятливих умов хвороба швидко прогресує.


Далася взнаки перевтома 


Де вчителька могла заразитися туберкульозом, невідомо. Ганна Павлів каже, що з палочкою Коха стикається кожен з нас, але не всі хворіють на туберкульоз. Але за певних обставин, коли знижуються захисні сили організму, збудник може спровокувати захворювання. 

"У вчительки, що захворіла, є маленька дитина. Вона практично не була у декретній відпустці. А годування дитини, встання до неї уночі та робота, все це, звісно, давалося їй нелегко. Може перевтома і стала підставою для хвороби, бо з людьми, хворими на туберкульоз, як каже хвора, не контактувала. І чоловіка, і дитину обстежили відразу 25 жовтня. Вони здорові", – каже Ганна Павлів.

Зараз у школі чітко дотримуються рекомендацій, які дали медики. Класи періодично провітрюють, на великих перервах учні обов'язково ідуть гуляти на свіже повітря.

У міськраді розповіли, що роблять, аби захистити школярів і вчителів школи від небезпечної недуги.

Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook

Читайте всі новини у нашому каналі Телеграм, додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах