Смачні новини: у львівському ботсаду заквітли їстівні глечики

Смачні новини: у львівському ботсаду заквітли їстівні глечики. Фото: agri-gator.com.ua (умовне).

Смачні новини: у львівському ботсаду заквітли їстівні глечики. Фото: agri-gator.com.ua (умовне).

Події
17 червня 2020 11:16

У Львівському ботсаду знову радість – заквітли глечики. Яскраво-жовті квіти з’явилися на поверхні води з настанням спеки. У народі їх називають «русалчиною квіткою», «жовтою водяною лілією», «жовтою маківкою», «бабкою», «збанком».

Як розповідають у Ботанічному саду Львівського Національного університету імені Івана Франка, ця водно-болотяна рослина природно трапляється на півночі Алжиру та по всій Європі, сягаючи на сході Сибіру і північно-західної частини Китаю. Її наукова назва (Nuphar) походить від арабського слова «nоuphar», що означає «німфа».

У львівському ботсаду заквітли їстівні глечики. Фото: Ботанічний сад ЛНУ ім.І.Франка.У львівському ботсаду заквітли їстівні глечики. Фото: Ботанічний сад ЛНУ ім.І.Франка.

У народі їх називають «русалчиною квіткою», «жовтою водяною лілією», «жовтою маківкою», «бабкою», «збанком». Ботанічний сад ЛНУ ім.І.Франка.У народі їх називають «русалчиною квіткою», «жовтою водяною лілією», «жовтою маківкою», «бабкою», «збанком». Ботанічний сад ЛНУ ім.І.Франка.

Глечики жовті здавна використовували для лікування багатьох хвороб. Фото: Ботанічний сад ЛНУ ім.І.Франка. Глечики жовті здавна використовували для лікування багатьох хвороб. Фото: Ботанічний сад ЛНУ ім.І.Франка.

Цікаво, що раніше глечики активно вживали в їжу.

«З цією метою використовували гігантське кореневище, що може сягати кількох метрів завдовжки і вміст якого майже наполовину складається з крохмалю. Тому розтертим на борошно його застосовували для випічки, а у подрібненому вигляді, – варили та смажили. З насіння ж глечиків виготовляли напій, схожий на каву», – йдеться у повідомленні.

Але не слід забувати, що глечики жовті – рослина отруйна. Якщо захотілося кави з печивом, краще замовити їх у перевіреному місці.

Нагадаємо, що Ботанічний сад Львівського національного університету імені Івана Франка не перестає дивувати: зацвів загадковий «кущ Мойсея». Квіти рослини, яку в народі ще називають «неопалимою купиною», у жодному разі не варто нюхати! Ясенець білий згадується в одній із біблійних легенд, як загадковий кущ, що горів, але не згорав, і з якого пророку Мойсею явився Бог. Принаймні, так припускають вчені.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах