За звинувачення у вбивстві: пенсіонеру зі Львівщини виплатять пів мільйона компенсації

Пенсіонеру зі Львівщини виплатять пів мільйона компенсації. Фото: medium.com

Пенсіонеру зі Львівщини виплатять пів мільйона компенсації. Фото: medium.com

Події
06 липня 2020 16:35

На Львівщині суд стягнув з держави 550 тисяч гривень моральної шкоди 71-річному чоловікові, якого прокуратура помилково звинуватила у вбивстві матері. Чоловік був під слідством майже сім років, аж поки прокурори самі не відмовились від звинувачень.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на рішення суду від 25 червня.

У матеріалах справи йдеться, що у 2010 році матір позивача знайшли у будинку з тяжкими тілесними ушкодженнями. Жінка померла в лікарні. Справу вело Сокальське РВ ГУМВС України у Львівській області. Сину повідомили про підозру і він перебував під вартою 1 рік 2 місяці і 14 днів. У 2015 році чоловіка виправдали.

Прокурор оскаржив цей вирок, посилаючись на показання свідків, серед яких сестра обвинуваченого. Прокурор переконав суд скасувати вирок і скерувати справу на додаткове розслідування. Але через 9 місяців розслідування прокуратура сама закрила справу у зв'язку з відсутністю в діях особи складу злочину.

За версією обвинувачення жінці була завдана травма живота, яка призвела до тромбозу судин з розвитком некрозу стінки кишечника, який ускладнився перитонітом та загальною інтоксикацією організму. Однак жінка була похилого віку і експерт не зміг точно встановити, що було причиною тромбозу - травма чи захворювання кишківника. Початковий діагноз про тяжкі тілесні ушкодження експертиза не підтвердила.

Чоловік подав позов про відшкодування моральної шкоди в сумі 1 мільйона гривень. Пояснив, що вже перебував під слідством і судом 6 років 7 місяців 27 днів, з яких більше року - під вартою. При цьому на момент затримання вже пенсіонером, але на його вік і стан здоров'я не зважали та утримували під вартою. Його спосіб життя кардинально змінився, він не міг бачитися з рідними і друзями. Його почали називати вбивцею і він тяжко переживав таке ставлення до себе.

Суд порахував, що мінімальний розмір компенсації мав би становити 445 тисяч гривень, але з урахуванням обставин справи, присудив більше - 550 тисяч. Крім того, стягується 40 тисяч гривень витрат на адвоката.

Нагадаємо, жінка, яку у Львові на пішохідному переході на вулиці Панча збив автомобіль, відсудила у кривдника 100 тисяч гривень. 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах