Свято Петра і Павла: як і коли святкувати, традиції, забобони

Як і коли святкувати, традиції, забобони. Фото: politeka.net (умовне)

Як і коли святкувати, традиції, забобони. Фото: politeka.net (умовне)

Події
11 липня 2020 16:14

Свято Петра і Павла - християнське свято на честь святих апостолів, яке щороку відзначається 12 липня. Католицька церква відзначає День Петра і Павла 29 червня.

VG Львів розповість своїм читачам, як і коли святкувати день Петра і Павла, а також про традиції та забобони.

Традиції та звичаї в День Петра і Павла

Дівчата одягали на голови вінки з польових квітів. Фото: nash.liveДівчата одягали на голови вінки з польових квітів. Фото: nash.live

Українці завжди ретельно готувалися до цього свята: прибирали на подвір’ї, білили хати, вивішували вишиті рушники. Дівчата одягали на голови вінки з польових квітів, вплітали туди червоні маки. Обов’язково йшли до церкви у святковому одязі.

Оскільки Петра й Павла вважали покровителями скотарів, то до свята для пастухів спеціально пекли мандрики із сиру. Рибалки ж у це свято моляться про успіх в рибній ловлі святому Петру, який вважається покровителем рибалок. А от апостолу Павлу моляться про процвітання бізнесу.

Однією з головних традицій у свято Петра і Павла є звичай «вартувати сонце» -  це молодіжний обряд, в рамках якого юнаки та юначки ще до світанку йшли в поле, зустріти сонце. У давні часи цей звичай зародився на Петрів день для того, щоб відганяти від поселення русалок. З першими променями сонця народ радів і співав. Вважають, хто в ніч на Петра-Павла не спатиме – той весь рік щасливим і здоровим буде. Далі молоді люди плели вінки, і тільки після цього з піснями йшли додому.

Християнські свята не обходяться без ворожіння. Отож, за традицією, дівчата в цей день гадали на свого коханого – для цього потрібно зібрати 12 різних рослин, покласти їх під подушку і, заплющивши очі, сказати: «Дванадцять трав з різних полів, дванадцять юнаків! Хто суджений-ряджений, мені покажися і на мене подивися».

І ще одне дівоче ворожіння в свято Петра і Павла – «завивання берізки». За звичаями, юначки на молодій березі вибирали три гілки, сплітали їх в косу і загадували бажання, повторюючи при цьому: «В ім'я Отця і Сина і Святого Духа!». Укутували гілочки зазвичай червоною стрічкою і міцною травою. Через три дні дівчата знову приходили до берези і дивилися – якщо коса не зів'яла і не розпустилася, то бажання збудеться. Березову косу після ворожіння обов'язково розпускали.

Що не варто робити

Петро і Павло. Фото: ugcc.kiev.uaПетро і Павло. Фото: ugcc.kiev.ua

Вважається, що в свято Петра та Павла не можна їсти ягоди і фрукти, зібрані в нинішньому році. Хто не дотримався цього правила – накличе на себе біди і недуги. В цей день потрібно йди до церкви, пригощати фруктами і ягодами жебраків, або віднести ці дари природи на могили померлих.

Також в цей день заборонено одружуватись закоханим парам. Вважається, що сім’я, створена в цей день, житиме разом недовго, або ж накличе на себе конфлікти та непорозуміння.

Прикмети

Свято Петра та Павла. Фото: na-pulpit.comСвято Петра та Павла. Фото: na-pulpit.com

Зі святом Петра і Павла пов'язані особливі народні прикмети:

  • Якщо на Петра один дощ – врожай непоганий, два – добрий, а три – багатий;
  • Як йде на Петра дощ – буде гнити картопля;
  • Як на Петрів день спека – то на Різдво мороз;
  • Ясно на Петрів день – рік буде хорошим;
  • Петрів день – це маківка літа, з моменту якої настає 40 спекотних днів;
  • Петрівки холодні – рік голодний;
  • Якщо на Петра зозуля кує – до лиха;
  • Ясно на Петрів день – рік буде хорошим.

Де поплавати біля Львова під час карантину: ТОП озер

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах