Поранився іржавим цвяхом: у Львові хлопчик захворів на правець

Поранився іржавим цвяхом: у Львові хлопчик захворів на правець. Фото: Fonwall (умовне).

Поранився іржавим цвяхом: у Львові хлопчик захворів на правець. Фото: Fonwall (умовне).

Події
17 липня 2020 14:58

У 17-річного львів’янина виявили правець. За календарем він має всі щеплення, включно з правцем, але щось пішло не так. Читайте всі новини Львова за сьогодні.

Як розповіла директорка Львівської обласної дитячої лікарні «Охматдит» Олександра Бурда, кілька днів тому, перелазячи через паркан, хлопець травмував стегно іржавим цвяхом. Невдовзі дитина почала скаржитись на дискомфорт у горлі, потім з’явилось «пощипування» м’язів пораненої ноги. Батьки звернулися до медиків. У лікарні йому дали дозу імуноглобуліну проти правця. Нині стан хлопця стабільний.

Втім, Олександра Бурда зазначила виданню Твоє Місто, що ані на Львівщині, ані в інших областях імуноглобуліну немає, тож до пошуків ліків залучили департамент охорони здоров’я Львівської обладміністраціх та Міністерство охорони здоров’я.

У лікарні сподіваються, що хвороба протікатиме без ускладнень, оскільки хлопець має щеплення.

Єдина проблема – це те, що ані на Львівщині, ані в інших областях імуноглобуліну немає, тож до пошуків ліків залучили департамент охорони здоров’я Львівської обладміністраціх та Міністерство охорони здоров’я. Львівські лікарі сподіваються, що імуноглобулін удасться знайти закордоном.

Додамо, що це перший випадок правця на Львівщині у 2020 році. А перший за останні 10 років випадок правцю в дорослих на Львівщині виявили у 2018 році.

Як не захворіти на правець 

Правець – це гостре інфекційне захворювання, що вражає нервову систему і проявляється сильними судомами. Від ускладнень, за даними МОЗ, помирає 50% пацієнтів. 

Інфікуватися правцем можна при потраплянні бруду в рану або поріз, внаслідок укусів тварин чи травмування гострими предметами, уламками деревини. Від людини до людини це захворювання не передається.

Захиститись від правця можна лише завдяки вакцинації. Дітям необхідно отримати щеплення у віці 2, 4, 6 і 18 місяців. У віці 6 і 16 років необхідна ревакцинація. Дорослим потрібно поновлювати щеплення від правця кожні 10 років.

Нагадаємо, у Львові госпіталізували 46-річного чоловіка з малярією.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах