У Львові триває сезон цвітіння. У ботанічному саду Львівського Національного університету імені Івана Франка оприлюднили фото рогозу. Читайте всі новини Львова за сьогодні.
Рогіз – це розповсюджена болотяна рослина зі специфічними суцвіттями, що зовні нагадують обпалені смолоскипи. З цим пов’язана її наукова назва (Typha), яка походить від старогрецького слова «typhein», що означає «спалювати».
Допоможіть журналістам Vgorode.ua виконувати свою роботу. Підтримайте фінансово >>> ❤«Рослині властиве потужне кореневище, яке активно розростається та сприяє її вегетативному розмноженню. Завдяки цьому кілька особин рогозу за 2-3 роки можуть перетворити невеликий ставок у непрохідні мокрі хащі», - повідомили у ботсаду.
Рогіз здавна мав надзвичайно широке практичне застосування: з багатого на крохмаль (до 58 %) та цукри (до 11 %) кореневища виготовляють борошно для випічки, крохмаль, спирт, а також сурогат кави. Кореневище, як і молоді пагони, можна запікати і безпосередньо вживати в їжу; з пагонів роблять також маринади, а у вареному вигляді вони замінюють спаржу.
Волокно, одержане з листків і стебел рогозу, придатне для виготовлення мотузок, мішковини, матів, а відходи волокна – для виробництва повсті та паперу. Дрібні плоди рослини вкриті великою кількістю волосків, що нагадують пух. Ці волоски нерідко застосовуються як набивний та пакувальний матеріал, а також виступають теплоізоляційним наповнювачем рятівних курток і жилетів для занурення під воду.
Крохмаль же, отриманий з рогозу, широко використовується у косметиці як інгредієнт косметичної пудри та інших засобів.
Нагадаємо, у ботанічному саду Львова унікальна рослина «уквітчалася» ягодами.