Вчи українську: львів’янин домігся скасування регіональної мови в Одесі

Львів’янин домігся скасування регіональної мови в Одесі. Фото: 24tv.ua

Львів’янин домігся скасування регіональної мови в Одесі. Фото: 24tv.ua

Події
31 серпня 2020 13:40

Львівський активіст Святослав Літинський домігся, щоб в Одесі скасували російську мову як регіональну. Про це він сам повідомив на сторінці у Фейсбук.

Перед цим його зусилями аналогічні рішення скасували у Херсоні, Дніпрі, Харківській та Донецькій областях.

«Те відчуття, коли дворічна робота дала результат. Рішення про впровадження у місті Одеса регіональної (російської) мови – скасовано. До цього було кілька судових позовів до прокуратури, яка самостійно не хотіла цього робити і, як результат, через суд нам вдалося змусити їх подати позов про скасування цього вже незаконного рішення міської ради. За юридичну допомогу дякую Українській галицькій партії», – написав Святослав Літинський.

Як розповів Літинський ZAXID.NET, спершу він написав у міськраду, однак там відмовилися скасовувати своє рішення про проголошення російської як регіональної мови. Тоді він написав заяву в прокуратуру і коли там відмовилися подавати до суду позов, подав сам до суду на прокуратуру через нерозгляд свого звернення. У жовтні 2019 року Літинський виграв суд в Прокуратури Одеської області, змусивши розглянути своє звернення. Після цього заступник прокурора Одещини подав позов на міськраду Одеси і в серпні 2020 року Одеський окружний адмінсуд визнав рішення міськради про проголошення регіональної мови протиправним і нечинним.

Регіональну мову в Одесі встановили ще у 2012 році. Рішення міськради грунтувалося на законі «Про засади державної мовної політики», який у 2018 році визнано неконституційним. Відповідно з 2018 року функціонування регіональної мови не може бути.

За словами активіста, прокуратуру потрібно через суд змушувати реагувати на звернення про незаконність регіональної мови. Винятком стала лише прокуратура Донецької області, яка після звернення Літинського одразу подала позов про скасування в області регіональної мови.

Нагадаємо, Святослав Літинський змусив відомий косметичний бренд Yves Rocher розробити українськомовну версію свого сайту.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах