Перевір гаманець: з 1 жовтня в Україні не можна розрахуватися купюрами старого зразка

З 1 жовтня в Україні не можна буде розплатитися купюрами старого зразка. Фото: Всім

З 1 жовтня в Україні не можна буде розплатитися купюрами старого зразка. Фото: Всім

Події
01 жовтня 2020 10:57

Національний банк України з 1 жовтня виводить із обігу монети номіналом у 25 копійок. З цього ж дня не можна розрахуватися купюрами старого зразка, а саме - до 2003 року, вони перестають бути платіжним засобом. Про це повідомили в пресслужбі Нацбанку.

Відтак, вже з 1 жовтня монетами номіналом 25 копійок не можна розраховуватись. Також із 1 жовтня з обігу виводитимуть старі банкноти, які ввели у 1996 році. Зокрема, йдеться про паперові банкноти 1 і 2 гривні і монети 1 гривня зразка 1996 року, їх поступово замінюватимуть на відповідні обігові монети зразка 2018 року.

Більше того, усі старі банкноти, уведені в обіг до 2003 року, перестали бути платіжним засобом в Україні вже 1 жовтня цього року.

«З цієї дати їх не прийматимуть під час розрахунків готівкою за товари та послуги, а Національний банк вилучатиме їх з готівкового обігу. Тобто з 01 жовтня 2020 року усі магазини, ресторани, сфера побуту мають припинити їх приймати, а залишки таких монет і банкнот – до 16 жовтня здати до кас банків України для зарахування на рахунки», – пояснив директор Департаменту грошового обігу Національного банку Віктор Зайвенко.

З 1 жовтня в Україні не можна буде розплатитися купюрами старого зразка. Фото: bank.gov.uaЗ 1 жовтня в Україні не можна буде розплатитися купюрами старого зразка. Фото: bank.gov.ua

Проте як монети номіналом 25 копійок, так і старі банкноти, уведені в обіг до 2003 року, можна буде безкоштовно обміняти до 30 вересня 2021 року у всіх банках, а до 30 вересня 2023 року – у Нацбанку та чотирьох уповноважених банках: Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзен Банк Аваль, ПУМБ.

В НБУ наголошують, що такі зміни відбуваються для оптимізації монетно-готівкового ряду і не призведуть до втрат, але зменшать витрати банків, оскільки тепер створення монет дорожче за їхній номінал. Також зміни мають спростити розрахунки та підвищити якість готівки в обігу.

Нагадаємо, 3 червня цього року Національний банк України ввів в обіг  монети номіналом 10 гривень, які поступово замінять відповідні банкноти.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах