Переходь на курку: львівську зміїну ферму закрили

Львівську зміїну ферму закрили. Фото: foto-tula.ru (умовне)

Львівську зміїну ферму закрили. Фото: foto-tula.ru (умовне)

Події
06 жовтня 2020 16:32

Першу в Україні зміїну ферму, яка функціонувала на території господарства "Західний равлик" в Солонці, закрили через пандемію коронавірусу та економічну кризу. Про це розповіла засновниця ферми Ірина Юськевич в інтерв’ю Liga.net.

Зміїну ферму в Солонці відкрили в червні 2019 року. Для її власників, львівських підприємців Ірини та Івана Юськевичів, це було додатком до основного бізнесу – равликового господарства. Вони купили для зміїної ферми вужів і полозів та сподівалися заробити на продажу їхнього м’яса. Згодом планували також облаштувати комплекс для отруйних змій за межами житлового району, адже отруту плазунів використовують в сфері фармацевтики при лікуванні онкохворих.

Зміїна ферма в Солонці. Фото: Ірина ЮськевичЗміїна ферма в Солонці. Фото: Ірина Юськевич

Та попри те, що до забійного стану плазуни ростуть близько трьох років, фермерам довелося згорнути цей бізнес раніше.

«Виявилося, що змії можуть бути носіями Covid-19, довелося згорнути цей напрямок. Коли вибухнув коронавірус і карантин, дорослих особин ми забили і самі поласували їхнім м’ясом. Дрібних – випустили в дику природу», – розповіла Ірина Юськевич.

Зміїна ферма в Солонці. Фото: Ірина ЮськевичЗміїна ферма в Солонці. Фото: Ірина Юськевич

До початку кризи на фермі вже було понад півсотні змій, але всі інвестиції у цю справу «згоріли». Якщо б цей бізнес був вдалим, то страва зі змії мала б давати їм прибуток у 3000-4000 грн за порцію. Та більше того, криза зачепила також основний бізнес Юськевичів – їстівних равликів. Львівські фермери не змогли експортувати в Італію, Іспанію та Францію 36 тонн вирощених равликів, тож готову до продажу продукцію довелось роздати. А це величезний обсяг, адже на зовнішні ринки до кризи йшло 75% всієї продукції їхнього господарства «Західний равлик».

Також через карантин фермери втратили близько 90% екскурсійного потоку, а втрати компанії за цей період обчислюються сотнями тисяч гривень. Проте підприємці не впали у відчай та вирішили розвивати на фермі інший напрям – свійської птиці та купили каченят. Юськевич припустила, що в майбутньому ферма дедалі більше переорієнтується на ресторанний формат та вирощуватиме індичок та кролів. Від равликів не відмовлятимуться, проте змій більше не вирощуватимуть.

Хто на новенького: 9 модних ресторанів та барів Львова, які відкрились влітку 2020 року

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах