Найкоротший день року: коли настане зимове сонцестояння у 2020-му

Найкоротший день року: коли настане зимове сонцестояння у 2020 році. Фото: Unsplash.com.

Найкоротший день року: коли настане зимове сонцестояння у 2020 році. Фото: Unsplash.com.

Події
14 грудня 2020 10:48

У 2020 зимове сонцестояння настане 21 грудня. Воно відбувається в той момент, коли Сонце перебуває на найбільшій кутовій відстані від небесного екватора. У різних культурах ця подія сприймалася по-різному, але у більшості народів вона розцінювалася як відродження. 

День зимового сонцестояння — найкоротший у році, а ніч — найдовша. Висота Сонця над горизонтом в момент зимового сонцестояння мінімальна.

Залежно від календаря зимове сонцестояння відбувається 21 (частіше) або 22 грудня в Північній півкулі і 20 (частіше) або 21 червня в Південній півкулі. У 2020 для України точний час цієї події — 12:02 за Києвом 21 грудня.

Оскільки зимове сонцестояння триває лише короткий момент часу, то для дня, коли відбувається зимове сонцестояння, використовують інші назви, наприклад «найкоротший день». І дійсно — 21 грудня в Києві Сонце зійде в 7:56, а зайде — через 8 годин, о 15:56.

У різних культурах ця подія сприймалася по-різному, але у більшості народів вона розцінювалася як відродження. Так, у слов’ян свято називали Коляда, а у німецьких народів — Йоль.

Нагадаємо, скільки відпочиватимуть українці на новорічні свята 2021.  

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах