Не послизнешся: доріжки у львівських парках посипатимуть кавою

Не послизнешся: доріжки у львівських парках посипатимуть кавою. Фото: unsplash.com

Не послизнешся: доріжки у львівських парках посипатимуть кавою. Фото: unsplash.com

Події
28 сiчня 2021 09:57

У Львові для боротьби з ожеледицею вулиці посипатимуть кавовою гущею. Таку технологію використовуватимуть вперше в Україні. Розпочнуть із парку «700-річчя Львова». Про це повідомили у Львівській міській раді. Читайте найцікавіші новини Львова.

Використати каву для боротьби з ожеледицею запропонувала радниця міського голови Львова Ірина Оршак. За її словами, кавова гуща після використання має абразивні властивості, не лише не шкодить зеленим насадженням, а й може бути їм корисною та не потребує збору після використання.

Орім того, під дією сонця, кавова гуща, за рахунок того, що вона чорного кольору, поглинає в себе тепло, не відбиваючи, а поглинаючи промені. За рахунок цього вона також бореться з ожеледицею.

Безпечна для собачих лап

Не послизнешся: доріжки у львівських парках посипатимуть кавою. Фото: unsplash.comНе послизнешся: доріжки у львівських парках посипатимуть кавою. Фото: unsplash.com

Кавова гуща також має абразивні властивості. Так, вони не такі хороші, як у піска, але вони є за рахунок мелення зерна. А після пресу та використання кавова гуща фактично є майже сухою.

«Ми у пошуках екологічних альтернатив для боротьби з ожеледицею, адже є багато зауважень від містян, що піскосуміш потім залишається на весняний та літній періоди і з нею складно поборотись, а соляні розчини, мабуть, через свою активність не зовсім підходять для власників домашніх улюбленців, в них застереження стосовно її використання. Тому виникла ідея спробувати боротись із ожеледицею кавовою гущею», — розповіла Ірина Оршак.

Живить рослини, відлякує шкідників 

Кавова гуща має дуже сприятливий вплив на рослинність. Вона не просто не шкодить, а навпаки — підживлює. Допомагає рослинам краще рости, покращує структуру ґрунту, має властивості відлякувати деяких шкідників. 

Не потребує вивезення

Після танення снігу двірникам буде достатньо просто змести кавову гущу туди, де у парку є зелена рослинність. Тобто гущу не потрібно прибирати, вивозити чи утилізовувати.

Почнуть із доріжки до церкви

Реалізувати такий пілотний проект планують спершу у парку «700-річчя Львова». Якщо все буде добре — його продовжать у інших парках міста Лева.

На вулицях Львова робити це не планується, оскільки кавова гуща на снігу не дуже естетичний матиме вигляд. До того ж, кавова гуща, як і пісок та інші розсипчасті речовини, буде чіплятись на взуття і розноситись. До парку ж людина зазвичай йде гуляти, тому там немає установ, куди вона може це занести і забруднити щось.

Першою посиплять кавою доріжку до церкви св. Йосафата у Львові. Фото: Фотографії старого ЛьвоваПершою посиплять кавою доріжку до церкви св. Йосафата у Львові. Фото: Фотографії старого Львова

«Ми спробуємо у якості пілотного проекту посипати в парку «700-річчя Львова» доріжку до церкви св. Йосафата. Коли ми спробуємо це один раз і побачимо, що з того є ефективність, будемо вирішувати далі. Адже постає питання зберігання цього ресурсу, можливо, його треба досушувати, аби він якісно зберігався, а можливо — збирати у період ожеледиці та домовлятись точково, щоб не зберігати цілий рік», — додала радниця міського голови.

Досвід Великої Британії

Боротись із ожеледицею за допомогою кавової кущі вже спробували у Великій Британії, але це не є практикою масового характеру. 

«Ми хочемо цього тижня зустрітись із мережею кав’ярень, яка погодиться нам надавати такий ресурс безкоштовно. Плануємо подивитись, яка ж та кавова гуща після апарату. Стверджують, що вона суха, але ми маємо це перевірити», — розповіла Ірина Оршак.

Нагадаємо, львів'янам пропонують приходити у кав'ярні зі своїми філіжанками, або замовляти їстівні. У Львові стартував проект з мінімізації використання одноразової тари для кави. Захисники довкілля пояснюють: одноразові горнята мають всередині поліетиленову плівку для захисту від протікання, тож їх складно переробити та неможливо компостувати. Одноразовий посуд засмічує місто, водойми та парки. Приблизно 20% вмісту вуличних смітників у Львові складають одноразових пластянок з-під кави.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах