У Львові та області кількість випадків домашнього насилля зросла втричі: куди звертатися

У Львові та області зросла кількість викликів щодо сімейного насилля: куди звертатися. Фото: 24tv.ua

У Львові та області зросла кількість викликів щодо сімейного насилля: куди звертатися. Фото: 24tv.ua

Події
29 сiчня 2021 14:02

У Львові та області зросла кількість викликів щодо сімейного насилля. Протягом 2020 року таких звернень побільшало майже втричі, порівняно з попереднім. Читайте всі новини Львова за сьогодні.

У 2020 служби отримали 19 тисяч звернень про домашнє насильство. У 2019 році — 6646 повідомлень. Переважна більшість звернень, понад 18 тисяч, від жінок, 709 — від чоловіків, 190 — від дітей.

За словами львівської психологині Галини Капшій, найчастіше люди, які чинять насильство, самі колись були жертвами поганого поводження з боку інших.

 «Зараз працюю із подружжям, де раніше чоловік був зразковим сім’янином, дбав про добробут родини. Але насправді це була лише красива картинка. Чоловік постійно критикував і принижував дружину, докоряючи їй тим, що вона не робить для сім’ї так багато, як він. Часто непрямо, «невинними» зауваженнями, підсміюваннями, «критикою заради блага», він доводив дружину до сліз і нервових зривів, демонструючи свою перевагу і владу. Це було дуже витончене психологічне насильство. До карантину, коли кожен з пари був на роботі, з цим якось мирилися. Але коли довелось працювати вдома разом тривалий час, напруження почало зростати і дійшло до кризи», — розповіла Галина Капшій.

Збільшення кількості випадків домашнього насильства психологи пов’язують, зокрема, із введенням карантинних обмежень.

 У Львівській області діють три мобільні бригади, які спеціалізуються на домашньому насиллі — у Львові, Яворівському районі та Новострілищанській об’єднаній територіальній громаді. Вони сформовані із працівників соціальних служб. 

Постраждалі від домашнього насилля можуть знайти тимчасовий прихисток у Центрі соціально-психологічної допомоги у Львівській області (вулиця Коновальця,103),  «Центрі «Жіночі перспективи» (проспект Червоної Калини 36), благодійному фонді «Назарет» (Дрогобицький район, село Добрівляни).

Куди дзвонити у випадку домашнього насильства:

  • Державний кол-центр з питань запобігання домашньому насильству: 15-47, працює цілодобово;
  • Національна «гаряча лінія» з питань запобігання домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації: 0-800-500-335, або з мобільного 116 123, працює цілодобово;
  • Дитяча «гаряча лінія»: 0-800-500-225, 116-111 з мобільного;
  • Урядовий кол-центр: 15-45;
  • «Гаряча лінія» Координаційного центру з надання правової допомоги: 0-800-213-103;
  • Оперативна лінія Національної поліції України: 102;
  • «Гаряча лінія» Львівської області: 112;
  • Інформаційно-консультаційна лінія громадської організації «Центр «Жіночі перспективи»: 067-674-07-70;
  • Телефон Довіри «Ставропігіон» (місто Львів): 15-58;
  • «Гаряча лінія» мобільної бригади соціально-психологічної допомоги людям, які перебувають у кризовій ситуації і потребують екстреної допомоги, у тому числі, й постраждалим від домашнього насильства, при Львівському міському центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді: 0−800−307−305 (усі дзвінки безкоштовні). Допомогу надають мешканцям Львова, Винник, Рудно та Брюхович;
  • Телефон мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства при Яворівському районному центрі соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді: 067-834-06-38, 03259 211 74;
  • Телефон Новострілищанської мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства: 097 973 46 87;
  • Телефон Львівського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді: 032-261-09-42.

Нагадаємо, у ніч на 6 жовтня у Львові 25-річний чоловік накинувся на власну матір. Жінці вдалося викликати патрульних. Правоохоронцям довелося вибивати двері, щоб врятувати її.

Читайте всі новини у нашому каналі Telegram, додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram

Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах