Львівські бабаки міцно сплять: коли віщують весну інші тварини

Львівські бабаки міцно сплять: коли віщують весну інші тварини.

Львівські бабаки міцно сплять: коли віщують весну інші тварини.

Події
15 лютого 2021 11:42

У 2021 році львівські бабаки не робитимуть прогноз погоди на весну, тому що міцно сплять. Втім, інші мешканці еколого-натуралістичного центру, зважаючи на сон "зірок", свої прогнози вже зробили. Про це заявив директор Львівського міського дитячого еколого-натуралістичного центру Ігор Антахович. 

Не забудьте підписатися на канал Lviv.vgorode.ua в Telegram.

За його словами, у зв’язку із аномальними погодними умовами — великою кількістю снігу та морозами — цього року бабаки досі перебувають у сплячці. 

15 лютого 2020 року львівський бабак вже не спав, цьогоріч - прокидатися не збирається через сильний холод. Фото: Роман Балук (архівне)15 лютого 2020 року львівський бабак вже не спав, цьогоріч - прокидатися не збирається через сильний холод. Фото: Роман Балук (архівне)

«Цього року ми не робимо прогнозу за поведінкою бабаків, тому що вони міцно сплять. Вони не прокидаються і не рухаються, у зв’язку із такими аномальними погодними умовами — низькими температурами і великою кількістю снігу. До речі, прогноз за бабаками на Стрітення робиться якраз тому, що в природі вони на Стрітення вперше з’являються на поверхню з нори. Я думаю, що і в природі цього року однозначно на Стрітення бабаки не піднялись із нори і не показувались на поверхню, тому що дуже високі сніги і холоди", — розповів Ігор Антахович.

Щодо інших тварин, то 14 лютого, за словами Антаховича, працівники центру спостерігали, як тукують фазани та павичі до своїх самок — вони однозначно відчувають швидкий прихід весни.

"Ще одна відома прикмета на Стрітення — якщо зранку курка не нап'ється води з калюжі, то значить, що весна буде ранньою. Тобто ми маємо хороший прогноз, але треба розуміти, що рання весна — це все одно не раніш як за чотири тижні від сьогодні, тобто після 15 березня", — розповів Антахович.

Додамо, що у нині у еколого-натуралістичному центрі є троє дорослих бабаків: самець Мишко та дві самки Марусі. Окрім того, торік тут вперше народилися двоє бабаченят.

У пари бабаків з Львівського міського еколого-натуралістичного центру народилися двоє малюків. Фото: Львівський міський еколого-натуралістичний центр.У пари бабаків з Львівського міського еколого-натуралістичного центру народилися двоє малюків. Фото: Львівський міський еколого-натуралістичний центр.

Нагадаємо, що День бабака — 2 лютого. Цього дня спостерігають за поведінкою цих тварин, аби визначити, коли прийде весна, і якою вона буде. Традиція походить зі США. З року в рік 2 лютого американці спостерігають за спеціально призначеним бабаком-синоптиком і прогнозують погоду на найближчі тижні. Втім, у Львові День бабака, зазвичай, святкують 15 лютого — на Стрітення.

У 2020 році Мишко і дві Марусі прокинулися на місяць раніше. Важається, що раннє пробудження пухнастих віщує ранній прихід весни. Так і сталося.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах