Кому не додадуть: у березні українським пенсіонерам проіндексують пенсії

Кому не додадуть: у березні українським пенсіонерам проіндексують пенсії. Фото: unsplash.com (умовне)

Кому не додадуть: у березні українським пенсіонерам проіндексують пенсії. Фото: unsplash.com (умовне)

Події
17 лютого 2021 13:28

З 1 березня в Україні стартує щорічна індексацій пенсій. У 2021 році надбавка складає 11%, але отримають її не всі. Термін і розмір індексації пенсій вказаний у інформаційному календарі Міністерства соціальної політики. 

Не забудьте підписатися на канал Lviv.vgorode.ua в Telegram.

Що таке індексація пенсій в Україні

Автоматичну індексацію пенсій — з урахуванням зростання інфляції і збільшення середньої зарплати в минулому році — в Україні проволять із 2019 року. У 2021 році пенсії будуть проіндексовані з 1 березня на 11%.

Сума підвищення розраховується за такою формулою: 50% показника інфляції 2020 року + 50% зростання середньої зарплати за минулий рік.

Кому додадуть 

На надбавки зможуть розраховувати пенсіонери, які отримують виплати: за віком; з інвалідності; у зв’язку з втратою годувальника; за вислугою років (медпрацівники і вчителі, чий стаж становить не менше 30 років роботи за професією).

Кому не додадуть: у березні українським пенсіонерам проіндексують пенсії фото 1Кому не додадуть: у березні українським пенсіонерам проіндексують пенсії фото 1

Скільки додадуть

За даними Пенсійного фонду України, середній розмір пенсії за віком в Україні становить 3 538,97 гривні. У такому випадку пенсіонери зможуть розраховувати на надбавку близько 389 гривень.

Кому пенсії не додадуть 

Індексація пенсій не торкнеться тих пенсіонерів, які за формулою заробили на пенсію, розмір якої менше 11% від мінімальної. А також тих, хто зараз отримує максимальну пенсію.

Як проведуть індексацію пенсій в Україні у 2021 році

Під час індексації на 11% підвищать розрахунковий розмір середньої зарплати за три роки, на підставі якої вважається пенсія. Підвищення не торкнеться надбавки за надстаж і доплати для окремих категорій.

Коли перерахують пенсії пенсіонерам, які працюють

Українським пенсіонерам, які працюють перерахують пенсії у квітні 2021 року (з урахуванням зарплати в період роботи та набутого стажу).

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах