Історичний момент: в Україні зробили перше щеплення від коронавірусу

Україні зробили перше щеплення від коронавірусу. Фото: Макс Требухов

Україні зробили перше щеплення від коронавірусу. Фото: Макс Требухов

Події
24 лютого 2021 15:02

Сьогодні, 24 лютого в Україні офіційно почалась вакцинація від коронавірусу. Перше щеплення зробили молодому лікарю-реаніматологу з Черкас. Про це повідомляє LB.ua.

Наш перший

Препарат CoviShield вкололи лікарю-реаніматологу опорної по коронавірусу Черкаської обласної лікарні Євгену Горенку. Перед щепленням йому виміряли температуру та провели інструктаж. Лікар розповів, що почувається нормально, але трохи хвилюється через історичність моменту.

Фото: Макс ТребуховФото: Макс Требухов

Вакцина з Індії за ліцензією Oxford-Astra Zeneca

Щепили лікаря вакциною Covishield, яка виробляється за ліцензією Oxford-Astra Zeneca і прибула в Україну напередодні. Оксфордську вакцину AstraZeneca виробляють у Індії, в місцевому Інституті сироватки крові. Поки що індійський інститут є найбільшим виробником вакцин у світі з потужністю виробництва у понад 50 мільйонів доз на місяць.

Covishield, виготовляють з ослабленої версії аденовірусу шимпанзе. Загалом препарат має широкий спектр дії. Коли вакцину вводять пацієнтові, вона стимулює імунну систему до продукування антитіл для атаки на будь-яку коронавірусну інфекцію.

Подвійне щеплення з інтервалом 4-12 тижнів

Виробник рекомендує робити подвійне щеплення з інтервалом 4-12 тижнів. Однією з переваг препарату називають, те, що його можна безпечно зберігати за температури від +2 до +8 градусів.

Ефективність — 90%

Міжнародні клінічні випробування вакцини AstraZeneca показали, що коли людям вводили половину дози, а потім повну дозу, ефективність сягала 90%.

Де проводили клінічні дослідження 

Інститут сироватки крові, який виробляє вакцину в Індії, заявляє, що Covishield є високоефективною, що підтверджується даними клінічних досліджень у Бразилії та Великій Британії.

Кому протипоказана 

За даними Інституту сироватки Індії, вакцина Covishield може бути протипоказана у низці випадків: важка алергічна реакція; підвищена температура тіла; порушення згортання крові або вживання антикоагулянтів; ослаблений імунітет; вагітність; грудне годування; використання іншої вакцини проти коронавірусу.

Побічні ефекти 

Найпоширенішими можливими побічними ефектами вакцини Covishield можуть стати: біль, почервоніння, свербіж, набряк або синці в місці ін'єкції, втома, озноб або гарячка, головний біль, нудота, біль у суглобах або м'язах.

Вакцина також може спричинити утруднення дихання. Крім того, фіксують блювоту та діарею. Серед рідкісних побічних ефектів було зафіксовано також зниження апетиту, запаморочення, пітливість, болі в животі та висипання.

Хто виступає проти і чому

Тим часом група з питань захисту прав пацієнтів All India Drug Action Network заявляє, що з затвердженням Covishield поспішили, оскільки виробник не завершив «перехідне дослідження» вакцини на індійцях.

Нагадаємо, в Україну прибула перша партія вакцини від коронавірусу Oxford/AstraZeneca. Одразу після розмитнення, її відправлять у регіони. Із 500 тисяч доз на Львівщині очікується близько 42 тисяч.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах