День 40 святих: що можна і чого не варто робити 22 березня

День 40 святих: що можна і чого не варто робити 22 березня. Фото: honchar.org.ua.

День 40 святих: що можна і чого не варто робити 22 березня. Фото: honchar.org.ua.

Події
22 березня 2021 09:09

22 березня християни відзначають день 40 святих. Свято, яке у народі має різні назви – Сорока мучеників, Сорок святих, Сороки – відзначають у пам’ять про 40 Севастійських воїнів, які загинули за відмову зректись християнської віри. Це сталося у 320 році біля міста Севастія (нині це територія Туреччини). 

Не забудьте підписатися на канал Lviv.vgorode.ua в Telegram.

Імена 40 святих: Киріон, Кандид, Домній, Ісихій, Іраклій, Смарагд, Евноїк, Валент, Вівіан, Клавдій, Пріск, Теодул, Євтихій, Іван, Ксантій, Іліан, Сисиній, Огій, Аетій, Флавій, Акакій, Екдикій, Лисімах, Александр, Ілій, Горгоній, Теофіл, Доміціан, Гай, Леонтій, Афанасій, Кирило, Сакердон, Миколай, Валерій, Філиктимон, Северіан, Кудіон, Мелітон, Аглай.

Традиції свята Сорок святих

День 40 святих: що можна і чого не варто робити 22 березняДень 40 святих: що можна і чого не варто робити 22 березня

22 березня неодмінно слід піти до церкви і поставити 40 свічок. Цього дня  моляться за захист від хвороб, бід і негараздів, б’ючи 40 поклонів. 

Булочки у формі пташок

День 40 святих: що можна і чого не варто робити 22 березня. Фото: honchar.org.uaДень 40 святих: що можна і чого не варто робити 22 березня. Фото: honchar.org.ua

Господині на Сорок святих обов’язково печуть булочки у формі пташок. Кажуть, їх має бути 40, але це вже як у кого вийде. Булочки дарують колегам, знайомим і сусідам. У деяких регіонах України булочки нанизують на палички, таким чином закликаючи птахів хутчіше повертатися з вирію і приносити весну.

Заходьте в гості

На Сорок святих обов’язково кличуть у гості рідних і друзів. Кажуть, що чим більше буде гостей удома в цей день – тим краще. Їх частують уже згаданими булочками-пташками. Чарку не наливають – піст.

Що не можна робити у день Сорока мучеників

У цей день не можна прибирати, рубати дрова, поратися на городі, прати, шити, або ж ремонтувати щось. Не можна гніватися та лихословити. А ще у День Сорока святих не варто позичати гроші.

Що неодмінно слід зробити на Сорок святих

День 40 святих: що можна і чого не варто робити 22 березняДень 40 святих: що можна і чого не варто робити 22 березня

Це ідеальний день, аби пекти булочки, закликати весну, будувати плани на майбутнє та мріяти. Молодим людям у цей день слід гойдатися на гойдалках. Кажуть, що це принесе щастя в родину.

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах