Терміново прооперували: випадковий дитячий дзвінок врятував життя півторарічного хлопчика з Львівщини

Випадковий дитячий дзвінок врятував життя півторарічного хлопчика з Львівщини. Фото: krankenkasseninfo.de (умовне)

Випадковий дитячий дзвінок врятував життя півторарічного хлопчика з Львівщини. Фото: krankenkasseninfo.de (умовне)

Події
17 березня 2021 13:03

Випадковий дзвінок врятував життя півторарічному мешканцю Львівщини на ім’я Марк. Хлопчик бавився маминим телефоном та випадково зробив дзвінок своєму лікарю. І цей пропущений виклик став приводом для запису на огляд, який виявив небезпечну кісту в легені дитини. Дивовижну історію порятунку Марчика розповіло видання Zaxid.net.

Не забудьте підписатися на канал Lviv.vgorode.ua в Telegram.

Дзвінок долі

Коли завідувачка II хірургічного відділення львівської міської дитячої лікарні Галина Курило після операції заглянула в телефон, то помітила декілька пропущених дзвінків. Один з них – від мами Марка, який народився з вродженою вадою легені і був під спостереженням лікарів. Лікарка одразу подумала, що стан дитини погіршився та перетелефонувала.

І хоча мати не телефонувала лікарки, а Марко почувався добре, медик таки порадила приїхати на обстеження, бо при такій вродженій патології, як у Марка, за легенею треба регулярно спостерігати, щоб переконатися, що кіста не росте.

Не прогадали

Ще до народження Марка його мати знала, що в сина проблеми з легенями. На 18 тижні вагітності на УЗД побачили, що у хлопчика у легенях кісти різних розмірів і серце трохи зміщене.

«Та коли я народила сина, ліва легеня була вже здорова, серце стало на місце, а ось кісти у правій легені залишилися. З обласного перинатального центру у Львові, де я народжувала, мене скерували у міську дитячу лікарню. Лікарі перинатального сказали мені, що скеровують мене до лікаря, який обов’язково витягне мою дитину з непростого стану. Я повірила і не помилилася», – каже жінка.

Після появи на світ хлопчик деякий час провів у лікарні, а далі за станом дитини лікарі спостерігали. Батьки з району час від часу приїжджали на обстеження.

«Марко росте дуже рухливим, активним хлопчиком, я не помічала за ним, щоб йому було важко дихати під час бігу чи ігор, тож останній рік ми не їздили на обстеження. Збиралися це зробити, коли потепліє і коронавірус, може, відступить. Аж тут дзвінок лікаря… І ми поїхали до Львова на початку березня», – каже Ірина.

Хоча дивлячись на Марка було важко сказати, що його щось турбує, однак результати обстеження на комп’ютерній томографії показали, що стан дитини критичний. Кіста значно збільшилася, за розмірами вона нагадувала м’яч і зайняла майже всю праву легеню.

Кіста значно збільшилась. Фото: Zaxid.netКіста значно збільшилась. Фото: Zaxid.net

Термінова операція

До операційної бригади, окрім Галини Курило, увійшли дитячий хірург Дмитро Грицак, анестезіолог Андрій Фуртак і медична сестра Наталія Слимак. Операція тривала майже дві години.

Операційна бригада. Фото: Zaxid.netОпераційна бригада. Фото: Zaxid.net

«У хлопчика була вроджена кістозна трансформація правої легені. І коли ми взяли його на операційний стіл, ситуація вже була дуже напружена. Ще трохи і могла статися біда. Кіста роздулася і стиснула здорові частини правої легені, стиснула вона і ліву легеню. За розмірами кіста була як м’яч, вона росла швидше, ніж дитина. Такі кісти можуть тріснути і викликати пневмоторакс. Якби це сталося в селі, могли б і не встигнути», – каже Галина Курило.

Дитячим хірургам вдалося врятувати 1/3 правої легені, решту – видалили. Після операції хлопчик дуже швидко почав одужувати. Він неповну добу був в реанімації, а на третій день після операції вже бігав коридором лікарні. 15 березня мама з сином поїхали додому.

«Аналізуючи все, що відбулося з нами за останній час, я думаю, що Марко отим випадковим дзвінком лікарю врятував своє життя. Бо якби Галина Курило нам не подзвонила, ми б приїхали на консультацію лише влітку, а тоді вже могло б бути запізно. Тож дякую Богу і лікарям, що все склалося саме так», – каже матір.

Нагадаємо, до львівської обласної дитячої лікарні ОХМАТДИТ «швидка» привезла 6-річного хлопчика з болями у животі. У дитині діагностували гострий апендицит, та не рентгені виявилось, що в апендиксі є куля від травматичної зброї.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах